Néhány közülük igen elterjedt manapság
Fotó: Shutterstock

5+1 béren kívüli juttatás, mutatjuk a legnépszerűbbeket

Adószakértők foglalták össze, elsősorban milyen béren kívüli juttatásokkal kalkulálhatnak a cégek.


5+1 béren kívüli juttatás

Az RSM Hungary adószakértői foglalták össze, leginkább milyen béren kívüli juttatásokkal kalkulálhatnak a cégek manapság. Mutatjuk a listájukat!

Kamatmentes dolgozói lakáshitel: Ebben az esetben az adómentesség feltétele, hogy a hitelt hitelintézeten vagy az Államkincstáron keresztül folyósítsák. A lakás építése és vásárlása mellett bővítésre, korszerűsítésre vagy akadálymentesítésre is használható, de néhány fajta kölcsön törlesztésére is van belőle lehetőség.

Céges autó és car-sharing: A személygépkocsi-juttatások akkor adómentesek, ha üzleti célra egyáltalán nem használják az autót. Ugyancsak mentesek az adótól az autópálya-díj és az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek is, mint például üzemanyag. A közösségi autózás, vagyis a car-sharing finanszírozása is adómentes juttatás, akárcsak a hagyományos vagy elektromos kerékpár használata.

Távmunka finanszírozása: A minimálbér 10 százalékáig adható adómentesen költségtérítés a munkavállalónál a távmunka miatt felmerült többletköltségekre. A munkavállalónak számlával nem kell elszámolnia.

SZÉP-kártya: A SZÉP-kártyának az egyik legalacsonyabb az adóterhe (28 százalék), és a zsebek megszűnése/átjárhatósága miatt rugalmasan felhasználható. Azonban figyelni kell rá, hogy ne legyen a kártyán egy évnél tovább alvó összeg, mivel azokra 15 százalékos díjat kell kiszabni. A 2022. október 15-ig átutalt SZÉP-kártya egyenlege 2023. május 31-ig használható fel az extradíj felszámítása nélkül.

Céges bulik és céges ajándékok: Bizonyos feltételek teljesülésekor az ezekkel kapcsolatos költségek után a kifizető adóterhe 33,04 százalék.

(+1) Értékpapír: Az értékpapír-juttatás előnye, hogy elősegíti a munkavállalóknál a tulajdonosi szemlélet kialakítását, hiszen saját zsebükön érzékelhetik a cég sikereit. Egy értékpapír-juttatási program komoly munkaerővonzó képességgel is bír. Az ezen alapú ösztönzőrendszerek adózási környezete is kedvezően alakul.

Az említett béren kívüli juttatások egyéb részleteiről a Portfolio cikkében olvashatsz.

Dolgozók tömegei mondhatnak fel, ha megszűnik a cafeteria

Az OTP Pénztárszolgáltató novemberben közölte annak a kutatásának az eredményeit, amelyik arról szólt, hogyan viszonyulnak a cafeteriában részesülő alkalmazottak a béren kívüli juttatásokhoz. A felmérésből kiderül, hogy a válaszadóknál az alapbér a legfontosabb munkahelyi kritérium, ezt követi a munkahely jó megközelíthetősége, majd a munkakör, aztán a béren kívüli juttatás.

A válaszadók több mint harmadánál a munkahelyválasztásnál is fontos szempont a megfelelő cafeteriarendszer, negyedüknél pedig a három leglényegesebb munkahelyi kritérium között szerepel. Szintén 25 százalék nyilatkozta azt, hogy a béren kívüli juttatások megszűnése arra ösztönözné, hogy munkahelyet váltson.

A cafeteriarendszer nem csupán a munkahelyválasztását befolyásolja, hanem a dolgozók háromnegyede szerint a lojalitását, megbecsültségének érzését is erősíti. A munkavállalók negyede a felmondást is megfontolná, ha megvonnák tőle a juttatást

- nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya területi vezetője.

A K&H felmérése szerint pedig a magyarországi kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében az előző negyedévhez képest 60 százalékról 40 százalékra csökkent azon cégek aránya, amelyek béren kívüli juttatást terveznek adni az alkalmazottjaiknak a következő 12 hónapban. A közlekedési költségtérítésben a vállalatok 20 százaléka, 13. havi fizetésben, jutalomban vagy prémiumban 19 százalék, SZÉP-kártyában pedig 18 százalékuk gondolkodik.

Ne hagyd ki!