Magyarokat is vonz a digitális nomád életforma
Fotó: Shutterstock

Bevállalnád? Így él egy magyar digitális nomád

Hat éve járja a világot a fiatal kaposvári mérnök. Digitális nomádként, szoftverfejlesztőként dolgozik távmunkában. A megbízásai helyhez nem kötik, így abban az országban töltheti a mindennapjait, ahol éppen a kedve tartja. Mostanában a Karib-térségben vándorol.


A pandémia is kellett hozzá, hogy digitális nomádnak álljon

Tóth Péter miután elvégezte az iskolát, először Magyarországon dolgozott, majd 2016-ban került külföldre.

Máltán kaptam munkát, több mint másfél évig dolgoztam a szigeten, majd Spanyolországban helyezkedtem el. Két évet húztam le Madridban egy cégnél szoftverfejlesztőként. (…) Egyszer csak kezdett elegem lenni ebből a modellből, amit ez a piaci közeg jelent. Az a mókuskerék effektus kezdett zavarni, amikor az emberek irodákban dolgoznak, hajtják a pénzt és lényegben ez teszi ki az életük jelentős részét

- nyilatkozta az informatikus a Sokszínűvidéknek.

Felmondott a munkahelyén, a koronavírus-járvány miatti lezárások azonban keresztülhúzták a Franciaországban és Spanyolországban tervezett utazásait, ezért úgy döntött, hogy inkább önkéntes munkát keres valahol a világban. Ekkor kezdődött a nomád életformája.

Az önkéntesség

Jellemzően 4-5 órákat dolgozott naponta önkéntesként. Szállást, egyes helyek ételt és költőpénzt is kapott, a szabadidejét pedig a vidékek megismerésével töltötte. Sokat dolgozott például a Kanári-szigeteken.

Miután a nemzetközi járványhelyzet enyhülni kezdett, elhatározta, hogy digitális nomádnak áll. Konzultált egy nemzetközi adószakértővel, majd úgy döntött, hogy Paraguayban jelenti be a vállalkozását a legális munkavégzéshez. Ez azonban bürokratikus nehézségek miatt négy hónapjába került.

A terve az volt, hogy távmunkában, szabadúszó szoftverfejlesztőként fog dolgozni, így nem lesz helyhez kötve, és nyugodtan utazgathat.

Az önkéntes munka során megéltem és meg is szerettem ezt a vándorló életformát. Most is az a cél, hogy néhány havonta országot váltsak és továbbra is a világot járva dolgozzak

- mondta Péter.

Egy fejvadász cég oldalára regisztrált, mint szoftverfejlesztő, azóta pedig több megbízása is volt. Digitális nomádként előbb Mexikóból dolgozott, majd a Karib-tenger térségében kezdett vándorolni. Most éppen Belizében van, a következő megállója pedig Honduras lehet.

Néhány tanács, ha digitális nomádságra adnád a fejed

Az önkéntes munka az mindenképp egy nagyon jó kezdet azoknak, akik világot akarnak látni és a saját lábukon megállni, némi kalandot is bevállalva. Új embereket ismerhetnek meg és tanulhatják a nyelvet. (...) Lehet, hogy olyan farmra kerülnek, ahol egy hónapig csak egy viskóban fognak élni, máshol meg kapnak egy jól felszerelt lakókocsit, szobát. Nagy a választék a munkák között, először informálódjunk alaposan, válasszuk ki, hogy hová szeretnénk menni, mit akarunk dolgozni és írjunk a lehető legtöbb helyre, de ne keseredjünk el, ha nem érkezik válasz. Én először 40 helyre írtam, ebből 10 válasz érkezett és egy helyre sikerült bejutnom

– tanácsolta a 33 éves mérnök azoknak, akik hasonló terveket szövögetnének, mint amit ő csinál.

Péter azonban hozzátette, hogy a digitális nomád életforma más tészta. Ott szükség van a rugalmasságra és az alkalmazkodó-képességre. Jól kell beszélni angolul, és olyan munkakörben kell elhelyezkedni, ami home office-ból is vállalható.

Ne hagyd ki!