Tízezrek tartoznak a "passzív munkanélküliek" kategóriába
Fotó: Shutterstock

Korábban nem volt sürgős, most tízezrek kereshetnek munkát

Miután a kiugró infláció miatt jelentősen emelkedtek a megélhetési költségek hazánkban, azok közül is sokan dönthettek a munkakeresés mellett, akik eddig nem kapkodták el ezt a dolgot. Erre utalhat, hogy különösen alacsony szinten áll az inaktívak száma a munkaerőpiacon.


Furcsaságok a munkaerőpiaci adatokban

Decemberben 3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A VG felhívja rá a figyelmet, hogy különösen alacsony az inaktívak, azon belül a passzív munkanélküliek száma. Vagyis azoké, akik szeretnének, tudnának is dolgozni, mégsem keresnek állást.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly október és december között 82 ezren tartoztak az említett a kategóriába. Viszont a megelőző időszakokban rendre 100 ezer környéként volt a számuk. A világjárvány idején, 2020 tavaszán pedig nagyjából 170 ezren voltak ebben a csoportban. A létszámuk csökkenése leginkább az infláció emelkedésével, vagyis a megélhetési költségek megugrásával lehet kapcsolatban, ami a munkavállalás felé tolhatja az embereket. Emellett továbbra is alkalmazottak tízezreit keresi a munkaerőpiac.

Az év eleji megtorpanás után, februárra megközelítőleg a decemberi szintre zárkózott fel az interneten az álláshirdetések száma. Míg tavaly decemberben 42 654 állás volt elérhető, addig január elejére 33 560-ra esett vissza a kínálat. Ennek azonban jellemzően szezonális okai vannak, mivel az év végén kifutnak a hirdetések, újakat pedig a januári évkezdés után, jellemzően január közepétől töltenek fel a munkaadók

- idézik Karácsony Zoltánt, a HRportál álláspiaci szakértőjét.

Hozzátette, emiatt nem volt meglepő, hogy 40 414-re ugrott február 1-jére a hirdetésszám.

Több mint 900 ezer magyar törheti a fejét munkahelyváltáson

A Generali Biztosító friss, reprezentatív kutatásából pedig az derült ki, a magyarok nagyjából 51 százaléka bizakodó a 2023-as évvel kapcsolatban, amíg 49 százalék borúlátó. Leginkább a 18–39 év közöttiek és a vagyonosabbak optimisták.

A felmérés rámutat, nagyjából a lakosság ötöde tervezhet munkahelyváltást az idén a magasabb fizetés reményében. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint 4,7 millióan dolgoznak az országban, tehát akár 940 ezer ember is a felmondáson törheti a fejét.

A kutatás szerint sokan próbálnak spórolni a bizonytalan gazdasági környezetben. A válaszadók 36 százaléka tett valamilyen pénzügyi fogadalmat erre az évre, de a megkérdezettek 42 százaléka takarítana meg több pénzt. 40 százalékuk leginkább a felesleges termékek és szolgáltatások megvásárlásról mond le, negyedük a rezsijét próbálja csökkenteni, 15 százalék pedig a személygépkocsi-használatát fogja vissza.

A kutatás eredményei megerősítették, hogy a magyarok többsége számára fontos a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás. A pénzügyi stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlen a rendszeres megtakarítás, legyen szó bármekkora összegről

- idézi Schaub Erikát, a Generali személybiztosításokért felelős igazgatósági tagját a vállalat közleménye.

Ne hagyd ki!