Elszálltak a költségeik - diákok tízezrei dolgozhatnak az ősszel is
Fotó: Shutterstock

Majdnem annyi diák dolgozik ősszel, mint nyáron

A diákok átlagos bruttó órabére meghaladta az 1500 forintot a nyáron, így nagyjából azonos szintre került a fizikai munkát végző szak- és betanított munkásokéval.


1500 forint felett a diákok átlagos órabére

14-18 ezer diák dolgozott a nyáron csak a Meló-Diák diákmunka-közvetítőn keresztül. Az átlag órabérük meghaladta az 1500 forintot Kott Zoltán, a diákszövetkezet vezérigazgatója közleménye szerint.

A diákmunka-lehetőségek iránt nagy az érdeklődés ősszel is. A szakértő ezt azzal magyarázza, hogy a kiadások - például az albérleti díjak - nagy ütemben emelkedtek, ezért egyre több lehet az olyan főiskolás és egyetemista, aki rendszeres munkával egészítené ki a bevételeit (20,7 százalék volt az infláció Magyarországon szeptemberben az Eurostat szerint, viszont a Központi Statisztikai Hivatal „csupán” 20,1 százalékot mért).

Ezt bizonyítják a Meló-Diák adatai is, hiszen a statisztikáik szerint az egy diákra eső ledolgozott órák száma szeptemberben megközelítette a júniusi szintet, és a partnercégeik száma sem esett vissza jelentősen a nyári csúcsszezon után.

Nagy fesztiválok már nincsenek, de a diákmunkások körében népszerű irodai vagy áruházi álláslehetőségekből ősszel sincs hiány. A bérek a rendkívül magas infláció miatt a gazdaság szinte valamennyi szegmensében emelkednek, a munkát vállaló diákok az év utolsó hónapjaiban is megtalálhatják számításukat

– tette hozzá Kott Zoltán.

A hírrel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a Trenkwalder adatai szerint 1579 forint lehetett a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a július elejétől szeptember végéig terjedő időszakban.

Félmillió alatt a havi bruttó átlagkereset

Augusztusban 497 200 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 507 000 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forintot ért el. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 17,3 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 330 600 forintot ért el, és 16,6 százalékkal nőtt. A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 472 200 forintra becsülhető, 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A reálkereset 0,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez mért, 15,6 százalékos növekedését figyelembe véve. A bruttó kereset mediánértéke 402 200 forintot ért el, 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, azaz reálértéke változatlan maradt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 280 200 forint volt, 17,5 százalékkal felülmúlta a tavaly augusztusit.

Ne hagyd ki!