Öt sárga védősisak a földön.

Megfordult a munkaerő kivándorlásának trendje. Bár pár tízezren hazatérhetnek, a munkaerőhiány egyelőre biztosan nem fog megszűnni.


Megfordult a trend

Már a járvány előtt egyre kevesebben mentek Magyarországról külföldre munkát vállalni, miközben egyre többen tértek haza. Ezt a folyamatot az elmúlt egy év tovább erősítette – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután egyes hírek szerint a 15-20 ezret is elérheti azok száma, akik tartósan hazatérhetnek külföldi munkahelyükről.

Hozzátette, az, hogy a trend megfordult, annak is köszönhető, hogy a megélhetési költségeket is figyelembe véve, bizonyos munkakörök esetében már nincs akkora különbség a nyugat-európai és az itthoni fizetések között, mint korábban. Szerinte az építőiparban is előfordulhatnak már olyan jövedelmi lehetőségek Magyarországon, amelyek nem indokolják a külföldi munkavállalást. Az IT-szektorban is szűkült az olló, a hazai bérek mindössze 20-30 százalékkal vannak lemaradva a németországi fizetésektől – emelte ki.

A KSH legutóbbi adatai szerint a nyári hónapokban még mindig 35 ezerrel kevesebben dolgoztak az országhatárainkon kívül, mint 2019 azonos időszakában.

A tavaly év végi határzárak után több tízezren ragadtak itthon, közülük sokan, ha ideiglenesen is, de Magyarországon helyezkedtek el.

A céges buszjárat is sokat számít

Karácsony Zoltán, a HR Portál munkaerőpiaci szakértője is elismerte, hogy a 2015-2016 után beindult béremelkedés hatására elkezdődött a munkaerő visszaáramlása. Szerinte az, hogy egyre kevesebben mennek el Magyarországról dolgozni, annak is köszönhető, hogy a munkaadók szemlélete megváltozott, próbálják megtartani a munkaerőt. Úgy véli: emellett amiben sokat fejlődtek a vállalatok, az a közlekedés megszervezése, a buszmenedzsment. Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a céges buszjárat miént segítheti a toborzást.

A munkaerőpiaci szakértő ugyanakkor azt is jelezte, hogy egyre erőteljesebben van jelen a magyar gazdaságban a munkaerőhiány. Török Zoltán szerint a munkaerőhiány továbbra is fenn fog maradni, a munkaerő-visszaáramlás pedig nem lesz olyan mértékű, hogy oldja az álláspiaci feszültségeket.

A GKI tegnap közölt októberi konjunktúraindexe szerint az iparban és az építőiparban a termelés növelésének fő akadálya a munkaerőhiány. A napokban írtunk arról ITT és ITT, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) több tízezer építőipari szakmunkást és mérnököt csábítana haza Németországból.

Arról is beszámoltunk, hogy a Felföldi Édességgyártó Kft. alapítója egy TikTok-videóban személyesen toboroz munkavállalókat a cégéhez.


The Conversation

Ne hagyd ki!