Megint a nyugati országrész járt jobban
Fotó: Shutterstock

Kettészakadt Magyarország a keresetekben

Óriásira nőttek a különbségek a keresetekben Magyarország keleti és nyugati fele között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Azonban országos szinten továbbra is a legkiemelkedőbbek a budapesti fizetések.


Új gazdasági adatokkal állt elő a KSH 

Az összes magyarországi megyében és a fővárosban is figyeli például az ipari termelés, az építőipari kibocsátás, a kiskereskedelem vagy a turizmus teljesítményét, illetve a gazdasági szervezetek számának az alakulását a KSH. A hivatal a Fókuszban a megyék című kiadványának legújabb számában a vidék idei első negyedéves gazdasági folyamatait vizsgálta.

A gazdasági témák mellett a kiadvány társadalmi kitekintést is tartalmaz a demográfiai helyzetről, illetve a munkaerőpiaci viszonyokat is elemezzük

- nyilatkozta Kovács Krisztián, a KSH Kiadói főosztály osztályvezetője az InfoRádióban.

Budapest az élen, Szabolcsa-Szatmár-Bereg a sereghajtó

A gazdaságilag fejletteb megyék jellemzően kedvezőbb mutatókkal rendelkeznek a munkaerőpiacon, a lakosságszámra vetített kiskereskedelmi forgalomban, a lakásépítésekben, illetve az ipari termelés terén is. A főváros pedig a gazdagabb területek között is kiemelkedik.

A teljes munkaidőben alkalmazottak 2022 első negyedévében átlagosan 426 ezer forintot kerestek havonta, mely jóval meghaladta az országos átlagot. A második legmagasabb havi keresettel Győr-Moson-Sopron megyében élők rendelkeztek 344 ezer forinttal. Ugyanezen időszak alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdasági szervezetek alkalmazottjai kerestek a legkevesebbet, 243 ezer forintot havonta. Emellett Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben volt a legalacsonyabb a kereset nagysága

- idézi Kovács Krisztiánt a portál.

Nőtt a foglalkoztatás

A legkedvezőbb a munkaerőpiaci helyzet az idei év első három hónapjában Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyékben volt.

Az első negyedévben a foglalkoztatottsági ráta a 15-64 évesek körében országosan 74 százalékos volt, és gyakorlatilag minden megyében emelkedett a vizsgált időszakban. Ebből következik, hogy a munkanélküliség átlagosan csupán 3,8 százalékos volt a vizsgált időszakban.

Kivételt képezett Győr-Moson Sopron, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a foglalkoztatásival ellentétben emelkedett a munkanélküliségi ráta. Emellett stagnált a munkanélküliek aránya Fehér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

A vállalkozások számának alakulásában nem voltak érdemi különbségek az egyes megyék, illetve a főváros körében. Az országos helyzethez hasonlóan a legtöbb megyét a vállalkozásszám emelkedése jellemezte. Komárom-Esztergom megye kivételével országos szinten több társas céget tartottak nyilván 2022. március végén, mint egy évvel korábban. Nógrád kivételével emelkedett az önálló vállalkozások száma az egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozási kedv, tehát az ezer lakosra jutó vállalkozások száma Pest, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig Borsod- Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében volt

- mondta végezetül a KSH szakembere.


Ne hagyd ki!