Konyhai műveletek, kezek és mustárosflakon
Fotó: Shutterstock

Rekordidő alatt felépül a munkaerőpiac a koronavírusból

Az Egyesült Államok gazdasága gyors ütemben közeledik egy jelentős mérföldkőhöz, amely jelzi, hogy rekordgyorsasággal zajlik a pandémia utáni helyreállás.


Augusztus végére teljesen visszanyerheti a munkaerőpiac a koronavírus járvány miatt megszűnt álláshelyeket. Legalábbis így látja a Fitch Ratings.

Rekordgyors helyreállás

Ha valóban így lesz, akkor alig két év alatt történhet meg a helyreállás a krízis urán. A Fitch emlékeztetett rá:

a 2008-as gazdasági világválság után hat évbe és öt hónapba telt, mire a munkaerőpiac visszanyerte korábbi állapotát.

Az, hogy nyár végére minden egyes megszűnt munkahely helyett létrejöjjön egy másik, teljesíthetőnek tűnik: az Egyesült Államokban már csupán 1 millió 600 ezer állás hiányzik a 2020 februári szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy addig havi 400 ezer új állás létrehozása szükséges. Márciusban 431 ezer, áprilisban pedig 405 ezer új állásra kerestek alkalmazottat.

Kezd túlhevülni

A Fitch-hez hasonlóan a Moody’s is azt jósolja, hogy a harmadik negyedévben tér vissza a munkaerőpiac a Covid-19 előtti szintre az Egyesült Államokban, az az időszak pedig szeptember 30-án ér véget.

Az ország egy részében ez már meg is történt. A Fitch szerint 13 amerikai államban, köztük Floridában, Georgiában, Coloradóban és Arizónában már olyan a munkaerőpiac, mintha a Covid nem is lett volna.

Egyes nyugati és középnyugati államokban ugyanakkor már akut munkaerőhiánnyal küzdenek: ilyen például Nebraska, Utah és Montana. Ez utóbbiban háromszor annyi betöltetlen állás van, mint ahány munkanélküli.

A túlfűtött álláspiac a magas inflációval párosulva újabb gazdasági problémákhoz vezethet, amelyeket az amerikai jegybank további kamatemeléssel kíván megelőzni.

Ne hagyd ki!