Autógyárban szalagon az autók karosszériája.
Fotó: Unsplash

Mi lesz a ledolgozatlan munkaórákkal? Szijjártónál lobbiznak a cégek

Visszatáncoltak az autóipari cégek attól, hogy dolgozóikkal fizettessék ki az alkatrészhiány miatt elmaradt munkaórákat. Új megoldásként a ledolgozatlan munkaórák továbbgörgetését szeretnék elérni. Több cég már meg is kereste az ügyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.


Módosítanák a szabályozást

Azt egyik nagy hazai autógyár sem árulta el a Népszavának, hogy vállalatuknál hány ledolgozatlan munkaóra gyűlt fel az elmúlt másfél évben a járványhullámok, illetve az alkatrészhiány miatt akadozó, olykor teljesen szünetelő termelés miatt.

Ha az elkövetkező hónapokban nem tud teljes gőzzel beindulni a termelés, akkor hiába adna rá lehetőséget a jogszabály, a vállalatok nem tudják ledolgoztatni a hamarosan lejáró munkaidőkeretek végéig a kiesett munkaórákat. Ez nem csak a nagy gyártóknak okoz gondot, hanem a beszállítóiknak is.

A lap információi szerint a helyzet akkora veszteséget okoz az ágazatnak, hogy több cég Szijjártó Pétert is megkereste már az ügyben. A Népszava úgy tudja: a hatályos szabályozás módosítását szeretnék elérni, hogy a ledolgozatlan munkaórákat – akár némi pluszdíjazás fejében – tovább görgethessék a következő munkaidőkeretre.

Visszatáncoltak a cégek

A napokban írtunk arról, hogy a munkaidővel kapcsolatos visszaélések elkerülése érdekében a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság rendkívüli célvizsgálatot indít.

A kérdés azután került napirendre, hogy a Népszava egy hete megírta: a munkaidőkeretben le nem dolgozott mínusz órákat több tucat autóipari, gépipari és elektronikai cég visszafizettetné a munkavállalókkal. Ettől most visszatáncoltak a cégek.

A Népszava azonban most beszámolt arról, hogy egy fémipari és egy műanyagipari cégnél, ahol szeptemberben járt le a munkaidőkeret, már le is vontak a dolgozók béréből egy részt, hogy így fizettessék ki a mínuszórákat. A következő 4-5 hónapban is így tettek volna, de a rendkívüli foglalkoztatás-felügyleti célvizsgálat hatására ettől elálltak. A fémipari üzemben még múlt pénteken visszautalták a levont összegeket, a másik cég a következő havi fizetéssel ígérte ezt – mondta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Ne hagyd ki!