Idén ősszel lesz népszámlálás, az eredmények azonban jövőre várhatók
Fotó: Shutterstock

Erre is rákérdeznek a népszámláláskor

A 28 ezer számlálóbiztos toborozása már elkezdődött, akik fizetésre is számíthatnak a munkájujért. A korábbiakkal ellentétben nem papír kérdőíveket kell kitölteniük, hanem tabletekre viszik fel az adatokat. Néhány tulajdonságunk felmérése pedig kiemelt figyelmet fog kapni.


Elkezdődött a népszámlálás megszervezése

26,1 milliárd forintot szán a kormány a 2022-es népszámlálásra, amelyből 3,8 milliárd az adatgyűjtéshez szükséges tabletek költsége. A felmérés különlegessége, hogy teljesen elhagyják a papír kérdőíveket, ezért az adat felvitele elektronikusan fog zajlani. A környezetbarátibb megoldás könnyíti a feldolgozást is, az előzetes eredményekre azonban 2023 tavaszáig kell várnunk, és csak jövő ősszel kezdődhet a részletek publikálása – írja a Központi Statisztikai Hivatalra (KSH) hivatkozva a vg.hu.

A számlálást egyébként 28 ezer biztos fogja végezni, akik toborzása elkezdődött. Ők eredetileg korábban számolták volna meg a népet, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották a felmérést.

A munkalehetőségre a polgármesteri és a közös önkormányzati hivatalokban, a jegyzőknél lehet jelentkezni. Ennek a határideje településenként, a fővárosban pedig kerületenként eltérően alakulhat, ezért az érdeklődők a jegyzőktől tudnak tájékoztatást kérni, a jelentkezési feltételekről pedig a toborzási, valamint az önkormányzati honlapokon, közösségimédia-felületeken lehet tájékozódni

- tájékoztatott a KSH.

A számlálás menete

Október 17. és november 20. között fogják felkeresni a számlálóbiztosok a háztartásokat, amennyiben azok október 16-ig nem töltötték ki az online a kérdőívet.

A számlálóbiztosokhoz számlálókörzetek fognak tartozni, az ott található címeket kell felkeresniük az adott időszakban. Ekkor a kérdésekre már nem lehet online válaszolni, a biztosok tableten rögzítik a válaszokat. Az ő munkájukat megelőzi egy online felkészítés és vizsga. Az oktatás részeként a feladatok ellátásához szükséges információkat oszt meg velük a statisztikai hivatal. A képzés szeptemberben várható.

Fizetést is kapnak a biztosok a munkájukért, melyet a kitöltött kérdőívek, a címek ellenőrzése, valamint szükség esetén a pontosítások után szabnak meg. Tehát a körzetben található háztartások összetétele, nagysága is befolyásolja azt, hogy hogyan alakul a számlálóbiztosok bére. A díjtételeket kormányrendelet rögzíti.

Erre is rá fognak kérdezni

A portál megjegyzi, hogy a népszámlálás célja a lakosság egészségi állapotának és a fogyatékossággal élő emberek helyzetének a felmérése is.

A fogyatékossággal élő emberek életkörülményeiről nem állnak rendelkezésre más adatforrásból ilyen részletes információk, márpedig ezek kiemelt szerepet játszanak a helyzetük javítását, esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok előkészítésében, megvalósításában

- idézi végezetül Kovács Marcellt, a KSH népszámlálási projektvezetőjét a cikk.

Ne hagyd ki!