Home officeban dolgozó munkavállaló a padlón ül, ölében egy laptoppal, körülötte cetlik, papírok és egy macska van
Fotó: Shutterstock

Az óriásbank vezetője bemondta, ki lesz bajban a járvány után

A Blackrock pénzintézet vezérigazgatója, Larry Fink szerint a koronavírus-járvány olyan változásokat hozott a munka világába, amelyek még jó ideig velünk maradnak. Idén is közzétette a világ vezérigazgatóinak címzett levelét, amelyben kifejtette, szerinte milyen tendenciák fogják jellemezni 2022-ben a piacot.


Állandó változások

Az már bizonyos, hogy a COVID-19 2022-ben is meghatározó része lesz az életünknek. Larry Fink úgy véli, hogy a járvány által előidézett munkahelyi változások – például a rugalmas időbeosztás és az alkalmazottak mentális egészségére való nagyobb összpontosítás - tartósak lesznek.

A járvány egyetlen kapcsolatot sem alakított át jobban, mint a munkaadók és a munkavállalók közötti viszonyt

-olvasható Fink vezérigazgatóknak írt éves levelében.

A levélben hosszan kifejti, hogy milyen trendekre számít az idei évben. Rámutatott az USA-ban és a világ más pontjain tapasztalt, példa nélküli felmondási hullámra és az általános bérnövekedésre is. Véleménye szerint ezek azt jelzik, hogy a munkavállalók egyre nagyobb bizalmat szavaznak a gazdaságnak és bátrabban megragadják az új lehetőségeket.

Kiemelte, hogy az emberek nem csak az új lehetőségeket keresik. Nagyobb elvárásokat támasztanak munkáltatóik felé, különösen a juttatások és a munka-magánélet egyensúlya terén. Rugalmasabb munkabeosztásra vágynak, illetve az értékrendjükhöz igazodó állásokat keresnek.

Aki lemarad, bajban lesz

Ahogy a vállalatok szépen lassan kilábalnak a világjárványból, és újjáépítik magukat, a vezérigazgatóknak egy egészen más paradigmával kell szembe nézniük, mint amit megszoktak. A vállalatok régen elvárták, hogy a dolgozók heti öt napot az irodákban töltsenek, a mentális egészségről ritkán esett szó a munkahelyen, és az alacsony és közepes jövedelműek bére rendkívül lassan nőtt. Ennek a világnak már leáldozott

-írja levelében.

Hozzátette, a világjárvány rávilágított az egyenlőség, a gyermekgondozás és a munkahelyi mentális egészség megvitatásának fontosságára is. (A Glassdoor szeptemberben közzétett kutatása szerint weboldalukon a kiégést tárgyaló bejegyzések százalékos aránya 100%-kal megugrott a járvány idején, a mentális egészséget megemlítő alkalmazottak aránya pedig 143%-kal nőtt.)

Fink továbbá azzal érvelt, hogy az empatikusabb, emberközpontúbb munkahelyek nagyobb versenyhelyzetet teremtenek, és arra késztetik a vállalatokat, hogy „jobb, innovatívabb környezetet hozzanak létre alkalmazottaik számára”, ami végső soron magasabb nyereséget eredményez. Azok a vállalatok, amelyek nem tudnak alkalmazkodni az új helyzethez, komoly működési problémákra számíthatnak.

Fink azt javasolja vezérigazgató társainak, tegyék fel maguknak az alábbi kérdéseket, és gondolkodjanak el azon, hogyan tarthatnák a lépést a megváltozott igényekkel:

  • Milyen lépéseket teszel annak érdekében, hogy elmélyítsd kapcsolatodat a munkavállalóiddal?
  • Hogyan biztosítod, hogy minden alkalmazottad (nemtől, faji hovatartozástól függetlenül) biztonságban érezze magát, hogy kiélhesse kreativitását és maximalizálhassa termelékenységét?
  • Hogyan biztosítod, hogy az igazgatótanács megfelelően felügyeli ezeket a kritikusan fontos ügyeket?

Ne hagyd ki!