A szakértő szerint óriási szükség van rájuk a hazai szektorban
Fotó: Shutterstock

Vendégmunkásokra szorul a hazai vendéglátás

A szakértő szerint óriási szükség van külföldi vendégmunkásokra a magyarországi vendéglátásban, hiszen gyorsan csökken a hazai alkalmazottak száma. Különösen ázsiai országokból érkezhetnek sokan a magyar szektorba.


Nagy számban érkezhetnek ázsiai vendégmunkások a magyar vendéglátásba

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke elmondta, a magyarországi vendéglátóipar is támaszkodik a külföldi munkaerőre a jelentős hazai munkaerőhiány miatt. Különösen ázsiai országokból foglalkoztatnak vendégmunkásokat, például a Fülöp-szigetekről, Indiából, Thaiföldről, Indonéziából és Vietnámból, de érkeznek munkavállalók Szerbiából és Ukrajnából is.

A nagy igény a külhoni munkásokra azzal is magyarázható, hogy a hazai vendéglátóhelyeken a dolgozók száma csökken. Amíg 2022-ben 51 ezret, 2023-ban már csak 46 ezer főt foglalkoztatott a szektor.

Az ázsiai munkavállalókkal kapcsolatos tapasztalatok pozitívak. Nyelveket beszélnek, szorgalmasak és motiváltak abban, hogy a családjuknak pénzt küldjenek haza. Hajlandóak túlórázni, és kifejezetten jó a munkamoráljuk. Ugyanakkor a béreket sem törik le, hiszen körülbelül ugyanannyiba kerülnek, mint a magyar munkavállalók

- írja Kovács László tájékoztatása alapján az Economx.

Az elnök hozzátette, az előző évekre jellemző, elszálló infláció kevésbé okozott gondot a vendéglátóiparban. Viszont a munkabérek szükségszerű emelése mellet ezt a drágulást is be kellett kalkulálniuk az áraikba. Megjegyezte, a vendéglátók a 2024-es szezon elején túl keveset, csupán 8-10 százalékot emeltek az árszintjükön, holott a duplája lett volna indokolt.

Ilyennek ígérkezik a balatoni nyár anyagi szempontból

Egyébként az idei szezonban nem várható munkaerőhiány a balatoni vendéglátóhelyeken és szállodákban, ez pedig az árakon is meglátszik majd.

Az elmúlt két évben a munkaerőhiány és az infláció egyszerre sújtotta a legfontosabb belföldi turisztikai célpontnak számító Balatont, tavaly emiatt 30 százalék körüli volt a drágulás, azonban ez már a múlté.

Kovács László korábban elmondta, a Covid vége felé, 2022-ben volt a legsúlyosabb a munkaerőhiány a Balatonnál. Ekkor a lezárások miatt nagyon sokan otthagyták a szektort, és átmentek más ágazatokba, jellemzően az építőiparba. Ez utóbbi jelenlegi gyengélkedése miatt viszont fordul a kocka, a munkaerő vissza tud áramolni a vendéglátás és a szállodaipar területére.

Kovács László a várható drágulással kapcsolatban azt nyilatkozta: azok a tényezők, amelyek az elmúlt két évben felvitték az árakat, egyre kevésbé vannak hatással a vendéglátóiparra. Az alapanyagköltségek és az energiaárak is mérséklődtek, egyedül a bérigények emelkednek.


Ne hagyd ki!