Arrafelé évek óta megszokott a vendégmunkások jelenléte
Fotó: Shutterstock

Heves megyében már filippínók szedik a gombát

Évek óta nincs elég ember Demjén környékén a mezőgazdasági munkára. Ezért jóideje külföldi vendégmunkásokkal töltik fel az üres helyeket. Korábban főleg Kárpátaljáról érkeztek munkások, de az utóbbi időben megjelentek a filippínó és a vietnámi alkalmazottak is.


Filippínók és vietnámiak segítenek be a mezőgazdasági munkába

Jóideje nem akad elegendő magyar munkaerő, akik betakarítanának napi 25-30 tonna friss gombát a demjéni gombaüzemben Heves vármegyében. Ezért a környékbeliek életében jóideje megszokott a külföldi vendégmunkások jelenléte. Ezekben a napokban a 33 magyar mellett 134 filippinó, 45 ukrán, 12 vietnámi és 4 mianmari szedi a gombát az üzemben.

A gombatermesztés ekkora volumenben időigényes és precíz feladat, állandó jelenlétet kíván. A piacon értékesíthető friss, minőségi gomba termesztéséhez, időben való értékesítéséhez kiszámítható, folyamatosan rendelkezésre álló dolgozókra van szükség. A cég azzal szembesült, hogy miközben újabb beruházásokra nyílt lehetőség, és a termelőkapacitás megsokszorozódott, elfogytak a magyar munkáskezek. Néhány éve Kárpátaljáról, Ukrajnából érkezett az átmeneti segítség, de senki ne higgye azt, hogy ez az egyik napról a másikra történt. A magyar jogszabályok szigorúak, s ahhoz, hogy legálisan alkalmazzunk külföldi munkaerőt, akár több hónapos adminisztrációs eljárásra van szükség

- nyilatkozta Kovács Anita, a Korona Gombaipari Egyesülés egyik vendégmunkásokkal foglalkozó alkalmazottja a Heolnak.

Tehát a külföldi állampolgárok foglalkoztatása jelentős anyagi, idő- és energiaráfordítással jár. Ha elegendő magyar munkavállaló akadna, ezek a költségek kevésbé merülnének fel. Sőt, a magyarországiak akár a jelentkezésüket követő másnap beállhatnak munkába. A külföldiekkel ez nem így működik.

Hozzátette, hamarosan újabb százötven emberre lesz szükségük. Őket folyamatosan toborozzák, és nekik épül egy új munkásszálló is, hiszen a vendégmunkások elszállásolásáról és az ellátásáról a munakaadónak kötelessége gondoskodni.

Vietnámi londiner, mongol portás? Vendégmunkásokra várnak a hazai szállodák is

Egyre több vendégmunkás érkezik Magyarországra. Azonban nemcsak a gyártó-, hanem szolgáltatócégek is igénybe veszik a messzi földről érkezett alkalmazottak szolgálatait.

Mostanra olyan jelentős lett a munkaerőhiány Magyarországon, hogy a szakképzett munkakörökben is vendégmunkásokat kell alkalmazni. A legtöbben a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból érkeznek különböző munkaerő-kölcsönző vállalatokon keresztül.

Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra

nyilatkozta Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője.

Karácsony kiemelte, immáron a gyártócégek mellett a szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok (például hotelek) is szeretnének vendégmunkásokat alkalmazni.

A várakozások szerint hazánkban az elkövetkezendő években körülbelül 500 ezer új munkahely fog létesülni, ezeknek az állásoknak a jelentős részét (200-300 ezer) vendégmunkások fogják betölteni.

A munkaerőhiány orvoslására az Országgyűlés egy olyan, novembertől életbe lépő jogszabályt fogadott el, amely szigorú feltételek mellett ugyan, de engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását, azonban a letelepedésüket gyakorlatilag kizárja.

Ne hagyd ki!