Előadás egy nagy teremben sok ember előtt
Fotó: Unsplash

Mi a közös Karikó Katalinban, Billie Eilish-ben és Vitalik Buterin-ben? Mutatjuk

Cikkünkből az is kiderül, hogy kicsoda Vitalik Buterin.


A modern Robin Hood

Vitalik Buterint hat évvel ezelőtt a közvetlen környezetén kívül még senki sem ismerte. Története 2011-ben kezdődött, amikor az orosz-kanadai milliárdos alig 17 évesen tudomást szerzett a Bitcoin-ról. Ahogy számos más Bitcoin-hívőt, úgy Buterint is lenyűgözte a kriptovaluta mögött rejlő technológia. Akkoriban elég meseszerű elképzelése volt a világ pénzügyi folyamatairól. Mindenféle kormányzati szabályozást és vállalati befolyást eredendően gonosznak tartott. Nagyjából úgy képzelte el a döntéshozókat, mint a Simpson Családból ismert Mr. Burns-t (ő volt az ismert sorozat kapzsi üzletembere). Aztán persze az idő múlásával egyre jobban benőtt a feje lágya, és ezzel együtt a technológia iránti szenvedélye is fokozódott. Úgy gondolta, a Bitcoin mögött álló decentralizált blokklánc hálózatok jelenthetik a megoldást a „nagykutyák" és a „kisemberek" közötti egyenlőtlenségek kiküszöbölésére. Nyugalom, mindjárt rátérünk a magyar tudósra és Billie-re is.

Út a hírnév felé

17 éves korában, az egyetemi évei alatt indította útjára a Bitcoin Magazine-t. Beleásta magát a világ elsőszámú kriptovalutájának technológiájába, és rájött, hogy bár zseniális megoldáson alapul a Bitcoin, sokkal többet ki lehetne belőle hozni. 2013-ban otthagyta a sulit, 6 hónapon keresztül járta a világot, hogy minél több Bitcoin-fejlesztővel konzultálhasson. Az utazása során rájött, a Bitcoin borzalmasan limitált eszköztárral rendelkezik.

Végül 2013 novemberében megalkotta (többedmagával) az Ethereum blokkláncot. A 2015-ben piacra dobott Ethereum napjaink második legnagyobb kriptovalutájává nőtte ki magát, piaci értéke a Coinmarketcap csütörtöki adatai alapján több mint 425 milliárd dollárra tehető. Buterint a valuta a dollármilliárdosok közé katapultálta, és egyben korunk egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált.

Mások is így gondolják

Na de mi köze Buterinnek napjaink egyik legnépszerűbb énekeséhez? A Time magazina napokban tette közzé listáját a Föld 100 legbefolyásosabb emberéről. És bizony Billie Eilish, Karikó Katalin és Vitalik Buterin is felkerült a neves listára. És persze további 97 ember, köztük a Tesla-vezér Elon Musk, az Apple igazgatója, Tim Cook és Nvidia vezetője, Jensen Huang és az amerikai elnök, Joe Biden is. Nem sorolunk fel mindenkit, a lista ITT érhető el.

Vitalikot az teszi különlegessé, hogy ő az építők építője. Nem létezik olyan, aki egymagában ki tudta volna aknázni az Ethereumban rejlő lehetőségeket, de kellett egy ember ötlete ahhoz, hogy útjára induljon.

-írta a Time Buterinről közölt profiljában Alexis Ohanian, a Reddit társalapítója.

Ohanian azt is hozzátette, hogy soha életében nem volt még ilyen izgatott az internetben rejlő lehetőségek miatt, és ez nagyrészt Buterinnek köszönhető.

A most 27 éves fiatalról és az Ethereum megalkotásáról korábban mi is írtunk, EBBEN A CIKKÜNKBEN.

Ne hagyd ki!