Nyakunkon a bodzaszezon, így körbenéztünk, hogyan is használhatjuk fel ezt a növényt. A virágjából készült szörpöt sokan ismerik és fogyasztják, de ételekben is ízletes. Szívből ajánljuk a kívülről roppanós, belülről puha palacsintatésztában sült bodzavirágot, ami könnyen a család új kedvenc nassolnivalójává válhat.
Hozzávalók
- 1 kg liszt;
- 3 tojás;
- 1 kiskanál só;
- 3 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor;
- 1 csomag sütőpor;
- tej (amennyit felvesz);
- ásványvíz/szódavíz;
- zsír/olaj a sütéshez.
Elkészítése
Nulladik lépésként az Agroinform szerint fontos, hogy a bodzavirágottiszta helyről, azaz ne út mellől vagy más szennyeződéseknek kitett terepről szedjünk. Továbbá a virágokat tilos megmosni az előkészületek folyamán, hiszen azzal egyúttal az értékes virágport is lemosnánk róluk.
A palacsintatésztában sült bodzavirág receptjénél további alapszabály, hogy a szokványos palacsintatésztánál jóval sűrűbb masszát kell, hogy kapjunk. Ehhez a hozzávalókat keverjük csomómentesre habverővel, és legyen annyira testes, hogy a virágokat szépen be tudja majd vonni.
Ezután a virágokat száruknál fogva óvatosan mártsuk bele a tésztába úgy, hogy minden része bevonódjon, de a szár kívül maradjon. Ekkor jöhet a lecsepegtetés, amely azért fontos, hogy a sült tésztán túl a bodza karakteres ízét is kiérezzük majd. Végül forró zsiradékban süssük ki őket aranybarnára úgy, hogy süljön át a virág közepe is. Ezt követően papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges zsiradékot, majd ízlés szerint ízesítsük fahéjas porcukorral.