Csendre int szájához emelt mutatóujjával egy Decathlon-dolgozó.
Fotó: decathlon.hu

A Decathlon példáját követi a Tesco

A Tesco brit üzleteiben is bevezetik a csendes órát. Heti 2 nap egy-egy órára kevesebb zajjal és tompább fényekkel várják az autizmussal élő vásárlókat. Magyarországon a Decathlon hétfőnként 14 órától zárásig biztosítja ezt.


Heti 2 óra lesz csendes

A Tesco brit üzleteiben is állandóvá válik az úgynevezett csendes óra – számolt be a Napi.hu. Az üzletekben a hangos zajok, az erős fények és illatok megterhelőek lehetnek egyes vásárlók számára. Az autizmussal élőknek például túl sok lehet a vásárlás közben őket érő inger.

A csendes órákat a Tesco brit üzleteiben minden szerdán és szombaton tartják majd reggel 9 és 10 óra között. A boltlánc szerint az Egyesült Királyság lakosságának 20 százaléka valamilyen fogyatékossággal él, ezért szeretnének a lehető legtöbbet segíteni a vásárlóiknak.

Mentorként segítene más cégeket a Decathlon 

Csendes órát Magyarországon a Decathlon üzletei alkalmaznak, ahol minden hétfőn 14 órától zárásig biztosítanak csendes vásárlásra lehetőséget. A boltlánc az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) segítségével indította el a programot még 2018-ban.

Pár hete a Decathlon társadalmi felelősségvállalás vezetője, Gulyás Marianna azt közölte, hogy cégük vállalati mentorként segíteni szeretné mindazon hazai cégek munkáját, akik érzik magukban az indíttatást, hogy a Decathlonhoz hasonlóan csendes órákat vezessenek be. Összeállítanak egy vállalati útmutatót (booklet-et), melyben megosztják a legfontosabb teendők listáját, a sikeres és az ilyen helyzetben alkalmazható legjobb gyakorlatokat, melyet igény személyes mentorálással is támogatnak.

A nyáron számoltunk be arról, hogy a walesi Cardiffban egy Tesco-áruházban nyitotta meg első helyi üzletét a Decathlon.


Ne hagyd ki!