Amíg számos élelmiszer fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségekhez, más, egészségesebb ételek bizonyítottan csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. Mutatunk 11 opciót, melyek támogathatják a szívet az egészsége megőrzésében.
11+1 szívbarát élelmiszer
Az Egyesült Államokban minden 34. másodpercben meghal egy ember szívbetegségben. Azonban több olyan étel létezik, amelyek amellett, hogy egészségesek és jóllakottá tesznek, képesek csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mutatunk 11 szívbarát élelmiszert!
Avokádó: Az avokádóban található zsírok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, hiszen hozzájárulnak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok felszívódásához, valamint javíthatják a koleszterinszintet is – írja a Clean Plates.
Zabpehely: Tele van olyan rostokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Jótékony hatásuk lehet például az inzulinrezisztenciára, a magas vérnyomásra, valamint a koleszterinszintre.
Zsírmentes natúr joghurt: A joghurt natúr, zsírmentes változatában található tápanyagok segíthetnek a vérnyomás szabályozásában, ami enyhíti a szívre nehezedő stresszt.
Szója: A tofu, az edamame fiatal szójabab és a tempe számos olyan vegyületben gazdag, amelyek jótékonyan hatnak a szívre.
Bogyós gyümölcsök: Magas a rost- és antioxidáns-tartalmuk, ami hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, így mérsékelve a szívbetegségek kockázatát.
Chia magok (aztékzsályamag): Rostokkal teli magok, valamint az omega-3 zsírsavtartalmuk sem elhanyagolható. Mindkettő csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Leveles zöldek: Például a spenót, a kelkáposzta és a rukkola is összefüggésbe hoztak az elhízás, a szellemi hanyatlás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, leginkább a magas rost- és antioxidáns-tartalmuk miatt.
Babok: Magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, így bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Fokhagyma: Nagy mennyiségű fenolt tartalmaz, amely szintén a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében segít.
Lazac: Rengeteg fehérjét tartalmaz, alacsony a kalóriatartalma, és nagy mennyiségben fellelhető benne az omega-3 zsírsav, melyek csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Paradicsom: A paradicsomban lévő likopin és más karotinoidok az A-, C- és E-vitaminnal együtt segíthetnek csökkenteni a kedvezőtlen LDL-koleszterin oxidációját. Az említett oxidáció közvetetten érelmeszesedéshez vezethet.
Őseink szíverősítő köretéről, a puliszkáról pedig ebben a cikkünkben olvashatsz.