Napernyő, pálmafa, tengerpart, boldogság

Enyhültek a járványügyi korlátozások, emelkedik a beoltottak száma, ez tölti el bizakodással a nyaralásra készülő magyarokat. Egy felmérés szerint a lakosság harmada bízik abban, hogy idén már nyaralhat.


Tavaly a lakosság csaknem fele jutott el nyaralni a járvány két hulláma között, ehhez képest az idei nyár már most kedvezőbbnek tűnik a hazai turisztikai szereplők számára. A Szállás.hu idén februártól kéthetente szondázza az Ipsos-szal összefogva a lakosság nyaralási hajlandóságát, mutatjuk a legfrissebb kutatási adatokat.

A számok

  • Tavalyhoz képest a többszörösére ugrott az előfoglalások száma, az átlagos foglalási ár éjszakánként és személyenként 9070 forint, az átlagos foglalási érték 118 700 forint. Bár a kutatásban résztvevők többsége maximum 100 ezer forint körüli szállásköltséggel tervez, a teljes nyaralásra többet költenének, maximum 300 ezer forinttal kalkulálnak.
  • Az átlagos foglalás 4 éjszakára szól idén, míg tavaly 2-3 éj volt, a Szállás.hu foglalási adatai alapján az átlagos vendéglétszám foglalásonként 3-4 fő.
  • 10-ből 8 nyaralást tervező nem hotelben tölti majd nyaralását: az idei nyári foglalások 33 százaléka apartmanba szól, míg hotelbe 25 százalék.
  • Az eddig lezárt öt kutatás alapján kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből 2 tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (11-12 százalék).
  • Április elején a nyaralást nem tervezők aránya stagnálást mutat, a lakosság egyharmada továbbra sem tud vagy nem mer tervezni.

A legnépszerűbb úticélok

A listavezető a Balaton és környéke, ahová a nyaralók több mint fele utazna idén. Ezen belül kifejezetten Siófokra 10-12 százalékuk menne üdülni. Megnőtt Hévíz népszerűsége (7 százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad is.

A kutatás a magyar 18-59 éves internetező lakosságra nem, kor, régió és településtípus szerint reprezentatív.


Ne hagyd ki!