Lány egy erdőben örül harmóniában a természettel
Fotó: Shutterstock

A trendi gazdagok ma már nem tolják az arcodba a pénzüket

Az ENSZ azt szeretné, ha az ökobarát életstílus státuszszimbólummá válna. Ez otthoni munkavégzést, kevesebb autózást és vegetáriánus étkezést jelent. Ezekkel az apró változtatásokkal a károsanyag kibocsátás akár 70 százalékkal is csökkenthető 2050-re.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület ajánlása szerint a változáshoz először is át kell térnünk arra, hogy például az autózás, mint státuszszimbólum helyett a tömegközlekedés értékét hangsúlyozzuk.

Menő a zöld

Már vannak zöld státuszszimbólumok: a hírességek elektromos autót vezetnek, kölcsönzik a fellépőruháikat, sőt, az idei Oscar-díjátadó ajándéktáskájában "természeti tőke” is volt, vagyis egy darab föld egy skóciai természetvédelmi területen.

A fenntartható divatmárkák megjelenése után ma már egyre többször fordul elő az is, hogy a PR-cégek által ingyen osztogatott ruhákat az emberek visszautasítják,

mert nem akarnak a fogyasztás oltárán áldozni.

A luxusapartmanokban inkább már csak ökobarát meglepetéseket találunk, terjednek a felelős vízivási szokásokhoz hozzásegítő kulacsok.

Szerény gazdagok

Az izmosodó ökotudatosság a státuszszimbólumokban is megjelenik:

ma már a vagyon nem az arcba tolt gazdagságban fejeződik ki.

A leggazdagabb 1 százalék 2007 óta egyre kevesebbet fogyaszt. Inkább a nem materiális dolgok felé fordulnak: fontos számukra a tudás, a kulturális tőke. Szívesebben költenek az oktatásra, a nyugdíjra, vagy az egészségre, mint luxusholmikra.

Ha törődsz a bolygó jövőjével, az jelzi az elit más tagjai felé: elég okos vagy ahhoz, hogy felismerd a klímaváltozás hatásait, foglalkoztat annyira, hogy tegyél valamit ellene, és módodban is áll megtenni

- derül ki Elizabeth Currid-Halkett könyvéből, amelyet az Insider szemlézett.

Tudatos választás

Az ENSZ által javasolt lépések között van olyan, amelyik viszonylag olcsó – például a tömegközlekedés -, azonban a távmunka csak egy bizonyos munkavállalói kört érint, a növényi alapú táplálkozás pedig többe kerül, mint a hagyományos étrend.

A zöldülés nem mindig puritán választás,

hiszen ahhoz, hogy ökobarát életmódra váltsunk, venni kell például egy elektromos autót, vagy újrahasznosított csomagolású élelmiszert, ami jóval drágább, mint a hagyományos.

Ez azonban már nem pazarlás, sokkal inkább tudatos fogyasztás.

A remények szerint minél több ember dönt az ökobarát életmód, mint státusszimbólum mellett, annál többen követik a példájukat, a világnak pedig hasznára válik a kollektív változás.

A státuszszimbólumok azonban általában az elit vagy a feltörekvő elit privilégiumai, ezért fontos, hogy egyre több környezettudatos választás elérhetővé váljon a széles tömegek számára is.


Ne hagyd ki!