Orbán Viktor maga próbálja felgyorsítani a projektet
Fotó: Shutterstock

Új gyorsforgalmi kötheti össze Magyarországot Romániával

Egy miniszterelnöki határozat alapján új gyorsforgalmi összeköttetés létesülhet Románia és Magyarország között. Nagyszalonta felé javulhat hazánkból a közlekedés.


Új gyorsforgalmi kötheti össze hazánkat és Romániát

A hétfő este megjelent Magyar Közlönyben Orbán Viktor határozatban rendelte el,minél hamarabb véglegesítsék annak a megállapodásnak a szövegét, amely értelmében új gyorsforgalmi út létesülhet Magyarország és Románia között. Egészen pontosan a miniszterelnök arra kérte a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a megállapodás szövegének végleges megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki. Valamint utasította az építési és közlekedési, illetve az igazságügyi minisztereket, hogy az egyezség kihirdetéséről szóló kormányrendelet tervezetét, annak szövegének végleges megállapítását követően haladéktalanul terjesszék a kormány elé.

A bukaresti kormány tavaly decemberben hagyta jóvá az új összeköttetés létesítését a két ország között. Az infrastruktúra Békéscsabától Méhkerék felé tovább épülő M44-es autóutat, illetve a román oldalon Nagyszalonta és a határ között építendő gyorsforgalmi utat kapcsolná össze.

A Portfolio megjegyzi, Magyarország és Románia között eddig két gyorsforgalmi összeköttetést adtak át: a magyar M43-as és a román A1-es autópályát összekapcsoló, Csanádpalota-Nagylak II. átkelőt 2015-ben, valamint a magyar M4-es sztrádát és a román A3-ast összekapcsoló Nagykereki-Bors II átkelőt 2020-ban.

Sokan költöznek át

Az új gyorsforgalmi minden bizonnyal jól fog jönni azoknak a romániaiaknak is, akik a közelmúltban ingatlant vásároltak hazánkban, esetleg napi szinten ingáznak az országok között a munkájuk miatt. Romániában egy 60 négyzetméteres lakás átlagosan nagyjából 100 ezer euróba, vagyis több mint 38 millió forintba kerül. Házat pedig szinte lehetetlen banki kölcsön nélkül vásárolnia egy átlagembernek a Digi24.ro szerint. Ezért egyre több romániai költözik Magyarországra, a román határhoz közeli településekre, ahol sokkal olcsóbbak az ingatlanok.

Például az Aradhoz közeli magyarországi területeken az ingatlanárak jellemzően 10 ezer eurónál kezdődnek, azaz 3,8 millió forintnál. Azonban tavaly a legolcsóbb ház, egy 100 négyzetméteres lakóingatlan 4 ezer négyzetméter telekkel feleennyiért ment el Domaegyházán. Bogdan Holocan ingatlanpiaci szakértő nagyjából 300 olyan határ menti házról tud Magyarországon, ami romániai tulajdonoshoz került 2022-ben.

Hozzáteszik, a házak jellemzően jó állapotban vannak. Leginkább azért válnak meg tőlük, hogy nagyobb városokba költözzenek a jobb megélhetés miatt. Azonban a romániai ingatlanvásárlók általában nem adják fel a munkájukat odahaza, hanem átjárnak dolgozni. De olyan is van, aki hétvégi üdülőháznak használja a magyarországi ingatlant.

Román közösségek épülnek Magyarországon

Különösen népszerű célpontja a romániaiaknak Battonya, ahol a közösségüknek óvodája, iskolája és új közösségi háza is van. Ott is nagyjából 10 ezer eurótól lehet házat vásárolni, de a határ túloldalán sokkal magasabban van az árszint.

Egy ilyen házért 25 ezer eurót kérnének egy Arad megyei faluban, a városban pedig 100 ezret. Vannak persze ennél sokkal drágább ingatlanok is, a település központjában egy nagy történelmi múltra visszatekintő, 100 négyzetméteres ingatlanért és a hozzá tartozó telekért például 60 ezer eurót kérnek

- idéztük Bogdan Holocant.

Ne hagyd ki!