A magyarok 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott

Pihenő fürdőző egy unikornis matracon

A magyarok 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott

Reprezentatív kutatás tárta fel, hogy mennyire hízott meg a lakosság a pandémia alatt.Kínos eredmények

A felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek magukra 2019 óta - közölte ezerfős mintán végzett reprezentatív mérése következtetését a PeakShop.hu csütörtökön az MTI-vel. Mint írták, ekkora változás ilyen rövid idő alatt önmagában aggasztó, ám különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél.

BMI-t használtak

A kutatás a testtömegindexet (BMI) használta az összehasonlítás alapjául, ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott testsúlyosztályozás szerint hasonlították össze a 2019-es európai lakossági egészségfelmérés adataival.
Néhány érdekesség a kutatásból:

  • a túlsúlyosak hányada a nők körében 33 százalék, amely 3 százalékponttal több, mint 2019-ben volt
  • nőknél az elhízottak aránya 2 százalékponttal 25 százalékra emelkedett
  • a férfiak között 2 százalékponttal csökkent a túlsúlyosak aránya (39 százalék), miközben az elhízottaké ugyanennyivel nőtt (28 százalék).
  • bár a nők körében jobban emelkedett az elhízottak és a túlsúlyosak aránya, a férfiak között így is lényegesen, közel 10 százalékponttal magasabb ez a mutató

40 év alatt könnyebb

Érdekes, hogy a korral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya az egyes korcsoportokban. Míg a 18-39 éves korosztály 27 százaléka túlsúlyos és 15 százaléka elhízott, a 40-59 éveseknek már 37 százaléka túlsúlyos és 31 százaléka elhízott. A 60 év felettiek körében 44 százalék a túlsúlyosak aránya, az elhízottaké pedig 34 százalék.

Ne hagyd ki!