Hévíz vendégeinek nagyjából a negyedét tették ki korábban az oroszok
Fotó: Shutterstock

300 ezret költöttek nálunk fejenként, de idén nem jönnek

Átlagosan másfélszer annyi pénzt hagy egy orosz turista a hazánkban, mint amennyit mi költünk egy horvátországi nyaralás alkalmával. Ráadásul igen nagy számban érkeztek eddig üdülni Magyarországra, az idén azonban nem számíthatunk rájuk.


Rájár a rúd a hazai turizmusra

Az ukrajnai háborúnak számos borzalmas hatása van, közvetetten pedig olyan gazdasági szektorokat is érint, mint például a magyar turizmus. A koronavírus-járvány miatti lezárások egyébként is nagyon nehéz helyzetbe hozták az ágazatot, amely éppen kilábalási szakaszban van a válságból. A mostani konfliktus azonban még nehezebbé teszi a hazai vendéglátás helyzetét. A fővárosba látogató turisták listáján a számok alapján korábban még a hetedik helyen álltak az oroszok, akik ráadásul csinos összegeket költöttek Budapesten Az idén rájuk azonban nem lehet számítani – idézi az Infostart.hu Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértőt.

Az orosz turisták körében Budapest volt a legnépszerűbb, és Hévíz követte a listán, utóbbi város vendégforgalmának mintegy egynegyedét adták már az utóbbi években az oroszok. De Hajdúszoboszló és Sárvár is kedvelt úti célpontnak számított, vagyis egyértelműen a gyógyászati és egészségügyi kezelések, illetve a wellness miatt keresték fel hazánkat

– tájékoztatott a szakértő.

Rendkívül jól fizető vendégek

Az orosz turisták fejenként akár egymillió forintot is hazánkban hagytak korábban a szakértő szerint. Átlagosan 300 ezer forint környékén költöttek, ebbe a statisztikába azok is beletartoznak, akik csak átutazóban jártak az országban. Összehasonlításképpen egy magyar turista Horvátországban átlagosan 200 ezer forintot hagy ott egy nyaralás alkalmával.

Olyan sokat költenek, hogy még a viszonylag rövid tartózkodású vendégsereg sem tudja lehúzni az átlagot, és az mindenképpen a jó költő turisták közzé teszi az oroszokat – a japánokkal együtt, akik szintén meglehetősen sokat költenek

– mondta Kiss Róbert Richard.

Nincsenek kitiltva, de mégsem jönnek

Az orosz turistákat egyébként nem tiltották ki az Európai Unióból, azonban a pillanatnyi helyzet és a légtérzár távol tartja őket az EU-tól. Ezért az idén megváltoztak az úticéljaik. Leginkább Törökországot vagy Egyiptomot választják az Unió helyett, messzebbre azonban jellemzően nem utaznak, így például Thaiföldön, a Maldív-szigeteken és Kubában is csökkent a számuk.

Európában egyébként Velence és Barcelona is igen népszerű volt a körükben, ott viszont a számarányuk nem volt magas, így nem jelent különösebb problémát a hiányuk.

Azzal nem igazán lehet mit kezdeni, hogy sok tengerentúli utazást mondanak le, mert úgy hiszik, hogy a háború hazánkat is közvetlen érinti. De köszönhetően a pandémia utáni nyitásnak, örülhetünk a megjelenő cseh, osztrák, szlovák és német turistáknak, bár rekordév a külföldiek esetében nem valószínű. Ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi évet is túlszárnyalhatja

– beszélt az idei várakozásairól a szakember.

Ne hagyd ki!