Szőke hajú, kockás inges, kék farmeres nő az anyagiakat beszéli barna hajú,kockás inges, kék farmeres párjával, közös kasszán élnek

Az egyik legfontosabb és legkényesebb kérdés egy pár életében az, hogy megosszák egymással vagy külön kezeljék bevételeiket, esetleg kombinálják a két lehetőséget. Tudósok most azt vizsgálták, melyik megoldás eredményez hosszabb, boldogabb párkapcsolatot.Külön vagy egybe?

A szóban forgó tanulmány összefüggést talált a vizsgált párkapcsolatok hossza és a között, hogy a szerelmesek hogyan osztják meg egymással anyagi javaikat. A kutatók elsősorban a bankszámlákra és a likvid vagyonra fókuszáltak.

Azt találtuk, hogy azoknál a pároknál, akik közös kasszán élnek, kisebb a valószínűsége a szakításnak, mint azoknál, akik nem osztják meg egymással vagyonukat.

-mondta Emily Garbinsky, a Cornell Egyetem marketing- és menedzsmentkommunikációs docense, a tanulmány társszerzője.

A közös számlák minden pár esetében előnyösnek bizonyultak, egyes esetekben azonban a pozitív hatás erősebben megmutatkozott. Az alacsony jövedelmű párok például általában jobban jártak, ha összevonták vagyonukat.

A CreditCards.com tanulmánya is hasonló következtetésekre jutott. Kutatása szerint a házas, élettársi kapcsolatban vagy együtt élő párok körülbelül 43%-a rendelkezik közös vagyonnal. Kiderül továbbá, hogy a baby boomerekre (Ratkósok) jellemző leginkább, hogy csak és kizárólag közös kasszán éljenek (49%), őket követik sorban az X (48%) és az Y (31%) generáció párjai.

A kulcs a kommunikáció

A Cornell Egyetem szakemberei online fórumok diskurzusait is megvizsgálták. A közös kasszás párok jellemzően úgy hivatkoznak vagyonukra, mint „a mi pénzünk”, míg a külön kasszások többnyire az én pénzem” kifejezést használják.

Ezek az egyszerű, névmásbeli különbségek az idő múlásával felerősítik azt az érzetet, hogy egy csapatként tekintenek egymásra, avagy sem

- mondta Garbinsky.

Az eredmények analógiát mutatnak Garbinsky más kutatásaival, amelyek szerint sok pár hajlamos kerülni a pénzügyeket érintő vitákat.

A párok nem tagadják, hogy nem szeretnek pénzügyekről beszélgetni partnerükkel. Úgy gondolják, ha szóba hozzák a piszkos anyagiakat, végül veszekedésbe fog torkollni a beszélgetés

-fejtette ki a szakember.

A friss tanulmány megállapította, hogy azok a párok, akik nyíltan beszélnek a pénzről, nagyobb valószínűséggel értenek egyet egymással, ezáltal sikeresebben tudják elérni pénzügyi céljaikat. Akik nem seprik a szőnyeg alá a kényes kérdéseket, általában adósságaikat is jobban kezelik.

Azt látjuk, hogy azok a párok, akik megbeszélik pénzügyeiket, előbb-utóbb valamilyen konszenzusra jutnak, ami azt az érzést kelti, hogy egy csapatban vannak. Az érzet, hogy egy csapatban vagy a pároddal, elősegíti a kapcsolati elégedettséget

-részletezte Garbinsky.

Pénzügyi megcsalás

A tanulmány rámutatott, hogy azok, akik nyíltan beszélnek a pénzről, nagyobb valószínűséggel kerülik el az úgynevezett pénzügyi hűtlenséget, egyebek között ide soroljuk a titkos számlák vezetését és az elhallgatott információkat is.

Az amerikai Nemzeti Pénzügyi Oktatási Alapítvány egyik közvélemény kutatása szerint a megkérdezett felnőttek 43%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább egyszer pénzügyileg megtévesztette párját.

A pénzügyi tanácsadók szerint bár a párok pénzkezelési módja változó, a kommunikációnak mindig prioritást kell élveznie. Jesse Sell, a Prevail Financial Planners pénzügyi tervezője és ügyvezető igazgatója szerint ideális esetben évente legalább egyszer tartani kell egy hivatalos pénzzel kapcsolatos beszélgetést.

Természetesen a tanulmányok következtetéseit nem szentírásként kell kezelni, de mindenképpen jó kiindulópont lehet a tanácstalan párok számára.

The Conversation

Ne hagyd ki!