Szőke hajú, kockás inges, kék farmeres nő az anyagiakat beszéli barna hajú,kockás inges, kék farmeres párjával, közös kasszán élnek
Fotó: Shutterstock

A közös vagy a külön kassza erősíti a párokat? A tudomány válaszol

Az egyik legfontosabb és legkényesebb kérdés egy pár életében az, hogy megosszák egymással vagy külön kezeljék bevételeiket, esetleg kombinálják a két lehetőséget. Tudósok most azt vizsgálták, melyik megoldás eredményez hosszabb, boldogabb párkapcsolatot.Külön vagy egybe?

A szóban forgó tanulmány összefüggést talált a vizsgált párkapcsolatok hossza és a között, hogy a szerelmesek hogyan osztják meg egymással anyagi javaikat. A kutatók elsősorban a bankszámlákra és a likvid vagyonra fókuszáltak.

Azt találtuk, hogy azoknál a pároknál, akik közös kasszán élnek, kisebb a valószínűsége a szakításnak, mint azoknál, akik nem osztják meg egymással vagyonukat.

-mondta Emily Garbinsky, a Cornell Egyetem marketing- és menedzsmentkommunikációs docense, a tanulmány társszerzője.

A közös számlák minden pár esetében előnyösnek bizonyultak, egyes esetekben azonban a pozitív hatás erősebben megmutatkozott. Az alacsony jövedelmű párok például általában jobban jártak, ha összevonták vagyonukat.

A CreditCards.com tanulmánya is hasonló következtetésekre jutott. Kutatása szerint a házas, élettársi kapcsolatban vagy együtt élő párok körülbelül 43%-a rendelkezik közös vagyonnal. Kiderül továbbá, hogy a baby boomerekre (Ratkósok) jellemző leginkább, hogy csak és kizárólag közös kasszán éljenek (49%), őket követik sorban az X (48%) és az Y (31%) generáció párjai.

A kulcs a kommunikáció

A Cornell Egyetem szakemberei online fórumok diskurzusait is megvizsgálták. A közös kasszás párok jellemzően úgy hivatkoznak vagyonukra, mint „a mi pénzünk”, míg a külön kasszások többnyire az én pénzem” kifejezést használják.

Ezek az egyszerű, névmásbeli különbségek az idő múlásával felerősítik azt az érzetet, hogy egy csapatként tekintenek egymásra, avagy sem

- mondta Garbinsky.

Az eredmények analógiát mutatnak Garbinsky más kutatásaival, amelyek szerint sok pár hajlamos kerülni a pénzügyeket érintő vitákat.

A párok nem tagadják, hogy nem szeretnek pénzügyekről beszélgetni partnerükkel. Úgy gondolják, ha szóba hozzák a piszkos anyagiakat, végül veszekedésbe fog torkollni a beszélgetés

-fejtette ki a szakember.

A friss tanulmány megállapította, hogy azok a párok, akik nyíltan beszélnek a pénzről, nagyobb valószínűséggel értenek egyet egymással, ezáltal sikeresebben tudják elérni pénzügyi céljaikat. Akik nem seprik a szőnyeg alá a kényes kérdéseket, általában adósságaikat is jobban kezelik.

Azt látjuk, hogy azok a párok, akik megbeszélik pénzügyeiket, előbb-utóbb valamilyen konszenzusra jutnak, ami azt az érzést kelti, hogy egy csapatban vannak. Az érzet, hogy egy csapatban vagy a pároddal, elősegíti a kapcsolati elégedettséget

-részletezte Garbinsky.

Pénzügyi megcsalás

A tanulmány rámutatott, hogy azok, akik nyíltan beszélnek a pénzről, nagyobb valószínűséggel kerülik el az úgynevezett pénzügyi hűtlenséget, egyebek között ide soroljuk a titkos számlák vezetését és az elhallgatott információkat is.

Az amerikai Nemzeti Pénzügyi Oktatási Alapítvány egyik közvélemény kutatása szerint a megkérdezett felnőttek 43%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább egyszer pénzügyileg megtévesztette párját.

A pénzügyi tanácsadók szerint bár a párok pénzkezelési módja változó, a kommunikációnak mindig prioritást kell élveznie. Jesse Sell, a Prevail Financial Planners pénzügyi tervezője és ügyvezető igazgatója szerint ideális esetben évente legalább egyszer tartani kell egy hivatalos pénzzel kapcsolatos beszélgetést.

Természetesen a tanulmányok következtetéseit nem szentírásként kell kezelni, de mindenképpen jó kiindulópont lehet a tanácstalan párok számára.

Ne hagyd ki!