Egy repülőgép egy repülőtér kifutópályáján
Fotó: Unsplash

A repterek országa lehetünk, ha megvalósul a kormány terve

Öt-nyolc éves távlatban a mostani egy helyett 4-5 komolyabb repülőtere lesz az országnak – ez a célkitűzés is szerepel a kormány repülőtér-fejlesztési stratégiájában.


Tucatnyi üzleti reptér van tervben

A fejlesztési stratégia irányait Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára ismertette a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) kétnapos konferenciájának nyitó előadásában.

Kiemelte: a stratégia fontos eleme a légi áruszállítás földi kiszolgáló elemeinek bővítése; az a cél, hogy minden jelentősebb magyarországi város elérhető legyen üzleti gépek számára - számolt be az MTI.

Az 5-8 éves fejlesztési terv eredményeként a mostani egy helyett 4-5 komolyabb repülőtere lesz az országnak, üzleti forgalom bonyolítására alkalmas leszállópályákat pedig tucatnyi helyen hoznak létre.

Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők olyan teherszállítási gépek fogadására alkalmas egységeket fognak fejleszteni, amelyek a magyarországi légi szállítást új dimenziókba helyezik – közölte Magyar Levente.

Autópálya-fejlesztések

Az államtitkár kitért az autópálya-fejlesztésekre is. Elmondta: a következő években hét autópályát adnak át. A közeljövőben átadásra kerülő vagy induló beruházások kapcsán példaként említette, hogy

  • hamarosan átadják az M30-as, Budapestet Miskolccal és Kassával összekötő autópályát,
  • indul nemsokára a záhonyi autópálya leágazás építése,
  • ahogyan az M3-as Beregszász felé vezető leágazása is.
Az elmúlt napokban több új közlekedésfejlesztési beruházásról számoltunk be. Budapest új vasúti hídat kap, a magyar-szlovák hatáson négy új híd épül, illetve megkezdődött a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztésének előkészítése. Utóbbi keretében a Budapest Fejlesztési Központ kérdőívet indított el, amelyben a környéken élők és az itt közlekedők véleményét kéri ki, milyen fejlesztéseket tartanának szükségesnek.


Ne hagyd ki!