szeder

A színük sötét, a fogyasztásuk egészséges, adunk 5 tippet

Bár kevesen tudják, de amennyiben vörös, lila vagy sötétkék zöldségeket/gyümölcsöket fogyasztunk, nagy mennyiségben jutunk hozzá az immunrendszerünknek igen jótékony antociánhoz is. Mutatunk pár példát, mikben is található ez a gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyület.


Cseresznye

A cseresznye igazi szupersztár az egészséges nassolnivalók közt: bőségesen tartalmaz antociánokat – 100 grammjában nagyjából 170 milligramm található ezekből az erős antioxidánsokból. Emellett remek C-vitamin- és melatoninforrás, amely elősegítheti a pihentető alvást. Fontos azonban a mértékletesség: magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása emésztési panaszokat okozhat.

Fekete bodza

Ezek a bogyókat csakugyan megéri fogyasztani: tele vannak antocianinokkal, vitaminokkal, illetve értékes flavonoidokkal is. Fontos azonban tudni, hogy nyersen enyhén mérgező hatásúak, ezért kizárólag főzve vagy egyéb módon hőkezelve biztonságos a fogyasztásuk.

Fekete rizs

A fekete rizs ősi eredetű, rendkívül tápláló gabonaféle, amit egykoron „tiltott rizsnek” is neveztek, mivel kizárólag a kínai császári udvar kiváltsága volt. Teljes kiőrlésű, finomítatlan formában fogyasztható, így megőrzi mind a korpa-, mind a csírarészek értékes tápanyagait. Mély sötétlila színe nem csupán különlegessé teszi, hanem magas antocián-tartalmáról is árulkodik – ezek nagyban segítenek a szervezetünknek a sejtek védelmében. Fontos tudnivaló, hogy a megszokott fehér rizsnél jóval tovább kell főzni, hogy elérjük a kellő puhaságot.

Fekete ribizli

A fekete ribiszke valódi szuperbogyónak számít. Fanyar íze mellett kiemelkedő tápanyagtartalommal is büszkélkedhet: 100 grammja nagyjából 110–160 milligramm antociánt, emellett bőséges mennyiségű C-vitamint és rostot tartalmaz. Továbbá a leveleit is érdemes elfogyasztani tea formájában – elsősorban vízhajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.

Szeder

A szeder is a kihagyhatatlan, . Vele antociánból 100 grammonként átlagosan 100-138 milligrammot viszünk be szervezetünkbe, emellett ráadásul még rostban gazdag gyümölcs is: 100 gramm szeder kb. 5 gramm rostot tartalmaz, kétszer annyit, mint például az áfonya, írja a magyarmezogazdasag.hu.

Ne hagyd ki!