Egyre többen igényelnek útlevelet az országban
Fotó: Shutterstock

Sok magyarnak most jutott eszébe, hogy ideje kiváltani az útlevelet

Kígyózó sorok álltak kedd reggel több budapesti okmányirodák előtt. A legtöbben útlevélért érkeztek. A nyugati valuták iránti kereslet is megnőtt a napokban.


Megnőhetett az igény az útlevelekre

Kedd reggel már nyitás előtt sorok álltak több fővárosi okmányiroda előtt. A Napi.hu értesülései alapján a legtöbben útlevéligénylés miatt érkeztek. A portál szerint magyarázható ez azzal, hogy többen megpróbálnak felkészülni arra a nagyon rossz, de gyakorlatilag valószínűtlen forgatókönyvre, ha menekülni kellene Magyarországról, amennyiben ide is begyűrűzne az ukrán szomszédainknál dúló háború. (Mi nem fogalmaznánk ilyen élesen, a járvány után sokan szeretnének utazni útlevéllel látogatható országokba, ez is magyarázhatja a sorokat. A szerk. ) Ráadásul jelentősen megnőtt a napokban hazánkban a kereslet a nyugati valuták iránt is.

A portál továbbá beszámol arról, hogy egy útlevél öt évre 7500, tíz évre 14 ezer forintba kerül és általában 8 napon belül készül el. Azonban, ha valaki 5 napon belül szeretné, annak 19 ezer forint, aki három napon belül kéri, annak 29 ezer forint, aki egy napon belül hozzá akar jutni, annak 39 ezer forint pótdíjat kell fizetnie.

Elkezdtünk nyugati valutát vásárolni

Gyengült a forint az orosz-ukrán háború miatt, a magyarok pedig - mint már említettük - nyugati valuták felvásárlásába kezdtek. Fogy a dollár, az euró, a font és a svájci frank is a pénzváltóknál, ugyan pánikvásárlás még nincsen Taraczky Andrej, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnöke szerint.

„Csütörtök óta érezhető a feszültség a valutapiacokon is. Egyrészt az árak emelkedtek történelmi csúcsokra, másrészt a kereslet élénkült meg a „klasszikus” valuták iránt. (…) Elsősorban az eurót és a dollárt keresik, de mellette a svájci frank és az angol font iránt megnőtt az érdeklődés. Pánikról nem beszélhetünk, de feszültségről bizonyos értelemben igen, hiszen az események egyik percről a másikra változtatják meg a helyzet megítélését. Az újabb szankciók várható hatásait pedig még csak most próbálja kitalálni a piac. Készlethiányról nem beszélhetünk, fennakadást nem tapasztalunk. Az Exclusive Change hálózatában eddig minden igényt ki tudtunk elégíteni”

- nyilatkozta az alelnök. A szakértő beszélt arról is, hogy a kereslet mellett a kínálat növekedése is tapasztalható. Ugyanis, ha történelmi mélypontra került a forint, az mindig beindítja a korábban felhalmozott valutatartalékok részleges forintosítását. Aki például több tíz forinttal olcsóbban vásárolt amerikai dollárt, most jelentős haszonnal válthatja azt vissza.

Ne hagyd ki!