Visszaesett a hazai építőipar teljesítménye és szerződésállománya
Fotó: Shutterstock

Magasról esett nagyot az építőipar szerződésállománya

Az előrejelzéseknek megfelelően éves és havi összevetésben is visszaesett a hazai építőipar teljesítménye. Ráadásul a szerződésállomány zsugorodása tartós csökkenésre utal.


2023 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 4,, az egyéb építményeké 2,1%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5%-kal kisebb volt a decemberinél, írja gyorsjelentésében a KSH.

2023 januárjában az előző év azonos hónapjához képest:

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületeké 4, az egyéb építményeké 2,1%-kal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,8, az egyéb építmények építésében 0,7, a speciális szaképítésben 1,9%-kal kisebb lett a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 28 ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,2%-kal esett vissza a 2022. januári, magas bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 18,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2, az egyéb építményekre vonatkozóké 29,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.


Ne hagyd ki!