Vásárló kosárral
Fotó: Atoms/Unsplash

Magas az infláció? Így reagál rá a lakosság!

A üzletekben kevesebb terméket vásárol, mindeközben viszont a szolgáltatásokat továbbra is igénybe veszi a magyar lakosság. Ez és sok más következtetés is kiderül a Központi Statisztikai Hivatal friss, múlt heti GDP-adataiból.


7,6 százalékkal kisebb volt a magyar kiskereskedelmi forgalom idén júliusban, mint egy évvel korábban – számolta ki a KSH. Ez az idei évben a legkevésbé rossz eredmény, ha az azt megelőző időszakot vesszük figyelembe, akkor 8, de akár 13 százalékos visszaeséseket is láthattunk.

Ez a zuhanás megmutatja, hogy mennyivel kevesebb terméket került át a boltok polcaira a háztartásokba. Ezzel együtt azonban az infláció azt eredményezte, hogy a 7,6 százalékos mínusz mellett 7,3 százalékkal többet költött a lakosság az üzletekben, mint 2022 júliusában.

Ez is fontos! Ebben a megyében esett vissza legjobban az élelmiszerfogyasztás

\u00e9lelmiszerbolt

Fotó: Shutterstock

Az élelmiszerüzletekben 4,1 százalékkal, a nem ételt árusító üzletekben 5,5 százalékkal kevesebb árut vásároltak. A gyógyszertárakban és illatszerüzletekben mértek csak növekedést, 2,8 százalékosat, könyvből és számítástechnikai áruból 5,7, ruhából 6,2, iparcikkből 11, bútorból és műszaki cikkből 16 százalékkal kevesebbet vettek, a használt cikküzletek forgalma pedig 6,1 százalékkal csökkent – részletezi a HVG a KSH számait.

Ezt is olvasd el! Kisboltok ezrei húzták le a rolót tavaly Magyarországon

Ahogy korábban már írtunk róla, ötödével csökkent az év első felében a benzinkutak forgalma. Ez a szám pedig elég volt ahhoz, hogy a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokán végezzen: 20,5 százalékkal a töltőállomások forgalma zuhant a legnagyobbat. Hozzá kell tenni ehhez, hogy a tavalyi fogyasztást az árstopos üzemanyag is felpumpálta.

A szóban forgó, 2023 júliusi adat 0,2 százalékkal volt kisebb, mint az előző havi. Összesítésben pedig az év első hét hónapjában 9,9 százalékkal volt kisebb a kiskereskedelmi forgalom, mint tavaly ilyenkor.

Ne hagyd ki!