Ráadásul a GKI szerint mi lettünk az EU legszegényebb tagállama
Fotó: Shutterstock

Kitűnünk a régióból: Kevesek kezében összpontosul nagy vagyon

A régió többi uniós országához képest különösen jelentősek a vagyoni különbségek Magyarországon. Kevesek kezében összpontosul az ország javainak nagy része – állítja egy friss felmérés. Mindeközben a GKI Gazdaságkutató szerint mi lettünk az EU legszegényebb tagállama.


A kevés gazdag országa lehetünk

A World Inequality Database adatai alapján a felső 10 százalék birtokolja a javak 69 százalékát Magyarországon. Ezzel szemben például Lengyelországban és Ausztriában 62 százalékon, Csehországban 59 százalékon, Szlovákiában pedig 49,5 százalékon áll ez a mutató.

A Világgazdaság megjegyzi, ha a különböző országok leggazdagabb 1 százalékának vagyonfelhalmozását vizsgáljuk, akkor kiderül, ők rendelkeznek Magyarország javainak a 33 százalékával. Lengyelországban és Ausztriában egyaránt 30 százalékát, Csehországban 27 százalékát, Szlovákiában pedig mindössze 17 százalékát birtokolják a helyi vagyonnak.

Ha a Gini-indexel vizsgáljuk a különbségeket, akkor a Világbank adatai szerint 2010 és 2018 között a magyar indexérték 0,3 (a nulla az abszolút egyenlőséget, az 1 az abszolút vagyoni különbséget jelenti); a lengyel és az osztrák 0,29; a szlovák pedig 0,25 volt.

Igaz, a magyarországi értéknél nagyobb egyenlőtlenségről árulkodik több nyugati ország mutatószáma is. Például Németországé 0,31; illetve az Egyesült Államoké 0,41.

GKI Gazdaságkutató szerint Magyarország lett az EU legszegényebb tagállama

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója pedig arról beszélt a napokban, a számításaik szerint Magyarország lett az Európai Unió legszegényebb tagállama 2023-ban.

Az látszik, hogy a magyar lakosság fogyasztása az uniós sorrendben a legutolsó helyre került tavaly. A bolgár adatok valószínűleg ennél sokkal jobbak lesznek, és eddig csak Bulgária volt Magyarország mögött

- idézi a szakembert a HVG.

Hozzáteszik, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a magyarok 7,9 százalékkal kevesebb terméket vittek haza a boltokból az előző évben, mint 2022-ben. Azonban a kiugróan magas infláció miatt 327 ezer forinttal több pénzt hagyott a pénztárakban egy átlagos család.

Ne hagyd ki!