Elég évi 8751 euró, azaz 3,6 millió forint?
Fotó: Shutterstock

Ennyit érnek a magyar fizetések a boltban EU-s összevetésben

Jelentősen növekedett az egy főre jutó átlagos vásárlóerő hazánkban az elmúlt évben, azonban így is csak néhány százalékkal haladja meg az európai átlag felét. A kontinens középmezőnyének a végén állunk a rangsorban.


42/30-így állunk az európai rangsorban

A vizsgált 42 európai ország közül Magyarország a 30. helyen áll az egy főre jutó átlagos, éves vásárlóerő mértékét tekintve, ami 8751 euró (durván 3,6 millió forint) hazánkban. Ezzel a kontinens átlagának a 54 százalékát érjük el – áll a GfK (Growth from Knowledge) Vásárlóerő 2022 tanulmányában.

Tavalyhoz hasonlóan Budapest áll az első helyen az országban: ott 11293 euró jut egy fő kiadásaira és megtakarításaira. Ez 29 százalékkal több, mint az országos átlag. 20 megyéből csak ötnek van átlagon felüli vásárlóereje. Magának a fővárosnak – megyének tekintve –, valamint Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéknek.

Magyarországon a vásárlóerő az előző évhez képest (7643 euró) közel 15 százalékos növekedést mutat, azonban érdemes árnyaltan vizsgálni a képet a turbulens gazdasági viszonyok, például a két számjegyűvé váló infláció miatt

- nyilatkozta Kui János, a GfK geomarketing magyarországi szakértője.

Európai kitekintő

A 42 vizsgált európai országban idén 16344 euró az egy főre jutó átlagos vásárlóerő. Liechtensteinben (66204 euró), Svájcban (41758 euró) és Luxemburgban (37015 euró) a mutató lényegesen magasabb, mint Európa többi részén, míg Koszovóban, Moldovában és Ukrajnában (a keleti szomszédunknál 1540 euró) a legalacsonyabb ez az érték. A liechtensteini lakosok például több mint 43-szor annyi pénzzel rendelkeznek, mint az ukránok. A 2022-es átlagos európai vásárlóerő 2021-hez képest 5,8 százalékos nominális növekedést jelez.

A vásárlóerő tavalyi mérsékelt növekedése után idén ismét emelkedik, Európában átlagosan közel 6 százalékkal. Ez a vásárlóerő-növekedés azonban csak részben ellensúlyozza a világjárvány és az ukrajnai háború okozta meredeken emelkedő inflációt, amely sok európai országban kétszámjegyű. Az emelkedő energiaáraktól való félelemmel és a jövőbeli gazdasági fejleményekkel kapcsolatos bizonytalansággal együtt az emberek valószínűleg több pénzt tesznek félre, és a nagyobb vásárlásokat a későbbre halasztják

- mondta Filip Vojtech, a GfK kiskereskedelmi szakértője.

Félmillió alatt a havi bruttó átlagkereset

Augusztusban 497 200 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 507 000 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete Magyaroroszágon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forintot ért el. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 17,3 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A bruttó kereset mediánértéke 402 200 forintot ért el, 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, azaz reálértéke változatlan maradt.

Ne hagyd ki!