Nem lehet rossz üzlet ilyen termékekkel kereskedni manapság
Fotó: Shutterstock

A válság ellenére is bővül egy hazai kereskedelmi szektor

Az infláció gyors növekedése egyre jobban tükröződik a magyar kereskedelmi adatokon: ahogyan emelkednek az árak, úgy csökken a fogyasztás. Azonban néhány piac ilyenkor pezseg igazán: bővülést mutat például a használtcikk-üzletek forgalma.


Fordulnak Magyarország kereskedelmi mutatói

Hazánk kiskereskedelmi forgalma 2,4 százalékkal nőtt augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naptárhatással korrigált friss adatai szerint. A bővülés leginkább az üzemanyagok keresletének 18,4 százalékos növekedésével magyarázható, ami összefüggésben lehet a rendkívül kedvező, literenként 480 forint hatósági áras benzinnel és gázolajjal. Azonban, ha nem nézzük a töltőállomások forgalmát, láthatjuk, hogy a szektor összvolumene 1,3 százalékkal csökkent.

Ennél rosszabb eredmény tavaly márciusában született legutóbb, amikor a koronavírus-járvány miatt rengeteg bolt bezárt. Igaz, hogy az év első nyolc hónapjában az üzemanyagok nélküli forgalom 4,7 százalékkal nőtt, de az elsősorban a tavaszi szja-visszatérítések miatti bevásárlási boomnak volt köszönhető – írja a Napi.hu.

Felpöröghet a használtcikkek forgalma

Tehát csökken a tartós fogyasztási cikkeket is magukban foglaló nem élelmiszerek forgalma. Augusztusban csupán 0,5 százalékos volt az éves többlet, azaz éppen meghaladta a stagnálást.

Folytatódik tehát a fogyasztás lassú lemorzsolása, már ami a termékek vásárlását illeti. (...) Az is eléggé beszédes, hogy az összes kategóriát figyelve éves bázison leginkább a használtcikk-üzletek forgalma tudott bővülni, ami ismételten csak a fogyasztók árérzékenységének emelkedésére, a vásárlási szokások átalakulására utal. A kiskereskedelmi statisztikák alapján elmondható, hogy már egyre inkább látszódik a fogyasztás erőteljes fékeződése a harmadik negyedév folyamán, még akkor is, ha az éves bázisú indexek egy része még a pozitív tartományban van. A lakosság elkezdett alkalmazkodni a magasabb inflációhoz, és a következő hónapokban a költségvetési szigorítások hatása (például a rezsicsökkentés és a kata átalakítása) ezt tovább erősítheti

- nyilatkozta Virovácz Péter, az ING közgazdásza

Egekben az infláció, csökken a vásárlóerő

Ahogyan arról mi is írtunk, augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek díjszabása emelkedett a leginkább a vizsgált időszakban. Az előbbi kiugróan, 30,9 százalékkal nőtt éves alapon. A nem élelmiszerek közé sorolható tartós fogyasztási cikkek nagyjából 15 százalékkal drágultak ezalatt az idő alatt, a bútorok és az úgynevezett háztartási fogyóeszözök ára pedig 21 százalékkal növekedett.

Miután a nettó reálbérek egyre visszafogottabban növekedtek (júliusban 2 százalékos emelkedést mutattak éves alapon, azonban 2016 és 2021 között 3,4-10,3 százalék volt az átlag), nem meglepő, hogy mindezekkel párhuzamosan csökkent a vásárlóerő.

Ne hagyd ki!