Fiatal lány spórolt pénzt dob egy kisbusz alakú perselybe
Fotó: unsplash

Fiatalok! Szevasztok! Ti mennyit spóroltok?

Egy 29 évnél fiatalabb magyar átlagos bevétele 126 ezer forint körül alakul. 27 százalék egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel, 10 százalék körülbelül 50 ezer forintból gazdálkodik, 11 százalékuknak pedig 175-199 ezer forint közötti havi jövedelem áll rendelkezésére. A K&H ifjúsági indexe 2020 utolsó negyedévében a 19-29 év közötti fiatalok spórolási szokásait vizsgálta.


​Akik egyáltalán nem spórolnak

A 19-29 éves korosztály spórolási szokásai igen eltérőek: 23 százalékuk már a hónap elején elteszi a megtakarításra tervezett összeget, míg 28 százalékuk egyáltalán nem takarékoskodik. A felmérés alapján kiderült, hogy tízből négy fiatalnak csupán 1 hónapra elegendő tartaléka van. A munkanélküliek 47 százaléka egyáltalán nem spórol, míg az aktívan kereső diákok 23 százalékára igen. Az aktív keresők azt az összeget teszik félre, ami a hó végén megmarad a fizetésükből, ez a válaszadók 20 százalékára volt jellemző.

​Hogy állnak a megtakarítások?

Szomorú az a tény, hogy a felmérésben résztvevő 19-29 év közötti fiatalok 54 százalékának semmilyen megtakarítása nincs. A megtakarítók között is vannak eltérések: 11 százalékuk igénybe vett valamilyen banki megtakarítási konstrukciót, míg 35 százalékuk a bankok szolgáltatásait mellőzve próbálnak spórolni, ez utóbbi inkább 25 éves korukig jellemző a fiatalokra. Érdekes tény, hogy a fiatalok fele valódi cél nélkül tesz félre pénzt. A másik felük a lakásra és autóra spórol.

​Nagy a különbség

A megtakarítással rendelkező fiataloknak (ez tartalmazza a munkanélkülieket és a magas megtakarítással rendelkezőket is) átlagosan 482 ezer forint spórolt pénzük van. Itt érdemes külön vizsgálni a 19-25 és a 26-29 éves korosztályt. Előbbire 290 ezer forint, utóbbira már 827 ezer forint megtakarítás jellemző. Azok közül, akiknek van félretett pénze, mindössze 31 százalékuk tudná ellátni magát fél éven keresztül a spórolt pénzéből, 29 százalékuknál ez az időszak 3 hónap, míg 41 százalékuk csupán 1 hónapig húzná ki.


Ne hagyd ki!