Lakésmakett, malacpersely és tervrajz
Fotó: Unsplash

Hol érdemes most lakást venni befektetési céllal?

Az ingatlanpiac befektetési szempontból ma már nem olyan vonzó, mint az elmúlt években, azért találni néhány igazi gyöngyszemet, amely komoly nyereséggel kecsegtet.


Fókuszban Debrecen

A 2023-as év gazdasági bizonytalanságait például úgy is lehet kompenzálni, hogy a biztosan megvalósuló vagy folyamatban lévő beruházások környékére összpontosítunk. Ebből a szempontból a debreceni lehetőségek kiemelkedőek lehetnek - véli Balogh László, az ország elsőszámú hirdetési platformjának, az ingatlan.com-nak a vezető gazdasági szakértője. A város a jelenlegi állás szerint az akkumulátorgyártás egyik európai központja lesz, ahol egy kis “magán munkásszállással” valószínűleg nem lehet mellélőni.

A nagyobb alapterületű debreceni ingatlanokat jelentős kedvezménnyel lehet megvásárolni, mert a lakóingatlan kínálat elég nagy, több mint 3700 házat vagy lakást ölel fel. Ezek átlagos négyzetméterára 730 ezer forint, míg egy legalább 8 szobás ingatlané, amelyben az ottani nagy beruházásoknál munkát vállalókat jól el lehet szállásolni, már csak 685 ezer. A piacon ma teljesen elfogadott, éjszakánként 3-4 ezer forintos lakhatási költség jól jövedelmező üzletté teszi ezt a fajta hasznosítást. Egy 8-10 szobás ingatlan esetében naponta 24-40 ezer, egy hónapra vetítve ez 600 ezer-1,2 milliós a bevétel. Sokkal több, mint a “sima” kiadásból lakásonként beszedhető 150-160 ezer forint.

Szintén jó biznisznek tűnik a debreceni telekvásárlás is. Sok ingatlanfejlesztő, illetve család halasztotta el mostanában az építést, ma még jó esély van az alkura is. A hatalmas beruházás elkészültével további felértékelődésre lehet számítani a jó lokációban található telkek esetén. Ha valaki nem csak a telek értéknövekedésére játszik, hanem mondjuk egy családi- vagy ikerházat is felhúzna ezekre, vevőt biztosan talál majd rá, mert új lakásokból óriási hiány várható Debrecenben, az eladási ár elérheti a 100 millió forintot is.

​Budapest, te csodás

Aki nem érzi magában a vállalkozó kedvet, és inkább “biztonsági játékosnak” tekinti magát, annak egy Budapest belvárosi, a Nagykörúton belül található, újépítésű lakás lehet jó célpont. A vásárlási kedv mostanság minden kategóriában lanyhult, igaz ez az újépítésű lakásokra is. Többet lehet alkudni, árban, felszereltségben, értékes beépített extrákban is. A VI.-VII-VIII. kerületi új építésű ingatlanokat átlagosan 1,6-1,9-1,3 millió forintért kínálják eladásra négyzetméterenként, ám ez az érték tovább közelíthet az V. kerület 2,4 millió forintos átlag árához. Csak ez 15-25 százalékos hozamot jelenthet, kiadásból pedig ebben a prémium kategóriában 5-6 ezer forint jöhet be négyzetméterenként és havonta.

Eddig is jó üzlet volt és a jövőben is az lesz az egy hálószobás, felújított vagy újszerű tégla társasházi lakás, jó tömegközlekedéssel, konszolidált környéken. Mindig van rá bérlő, stabil, éves 3-5 százalékos jövedelmet hoz, szükség esetén gyorsan eladható, ezért folyamatosan felértékelődik, 5-8 év alatt 2-3-szorosásra és recesszióban is tartja az árát. Budapesten a jó lokáció a városközponttól fél órás tömegközlekedésre van, de vidéki városközpontok környéke is jó befektetési célpont lehet a jó szigetelésű panelek esetében is, mondja Soóki-Tóth Gábor, Magyarország legtöbb, közel 200 irodájával rendelkező, országos ingatlanközvetítő hálózatának elemzési vezetője.

Kockázatok és mellékhatások

Az ingatlanpiacon biztosnak mondható lokációban az adókat és minden költséget figyelembe véve kb. 20 éves megtérüléssel kell számolni. Lehet „extrém” lokációt választani - mindig vannak “tuti tippek” - és ezzel 10-15 éves megtérülést realizálni, de ezzel komoly kockázatot is vállal a befektető - figyelmeztet Balla Ákos, ingatlanpiaci szakértő. Kisebb a rizikó például a garázsokkal, amelyeket nem lehet lelakni és nem lehet velük közmű tartozásokat sem felhalmozni.


Ne hagyd ki!