Nem valószínű, hogy kompenzálni fogja a kiegészítő nyugdíjemelés az idei inflációt
Fotó: Shutterstock

Számoltak a nyugdíjasok, ezért kérnek még nagyobb emelést

Kevés lehet a nyári nyugdíjemelés egy több százezer tagot számláló nyugdíjas szervezet szerint, a kiugró infláció – azon belül az élelmiszerek drágulása – miatt. Ezért nagyobb kiegészítést kérnek a kormánytól, különösen az alacsonyabb bevétellel rendelkező ellátottak számára.


Túl nagy az infláció, kicsi a nyugdíjemelés

A kormány 3,9 százalékos nyári kiegészítő nyugdíjemelése nem lesz elég ahhoz, hogy ne kerüljön számos nyugdíjas megélhetési válságba. A jegybank és a Nemzetközi Valutaalap szerint 10 százalék körül alakulhat az idei infláció, azon belül pedig a nagyjából 15 százalékos élelmiszerdrágulást nem fogja fedezni az emelés.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) ezért levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek (mint az Idősek Tanácsa elnökének) és Varga Mihály pénzügyminiszternek. Az üzenetben azt kérik, hogy a nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat júliustól 5 százalékkal emeljék meg, a havi 160 ezer forintnál kevesebb pénzből élő időseknek pedig járjon további 3 százalék kiegészítő emelés – írja a Népszava.hu.

A 260 ezres tagságú NYUSZET a levélben kitér arra is, hogy az infláció már most eléri a 8,5 százalékot, valamint az élelmiszerek is nagyjából 13 százalékkal drágultak eddig. Azonban ennél aggasztóbb, hogy egyes alapvető élelemiszerek ára ennél sokkal jobban emelkedett. A margarin körülbelül 33 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban, a burgonya 28,3 százalékkal, a kenyér pedig 27,9 százalékkal.

Ez elviselhetetlen terhet jelent a kisebb nyugdíjjal rendelkezőknek, ezért az idősszervezet elengedhetetlennek tartja a kormány döntésének felülvizsgálatát

– nyilatkozta Hegyesiné Orsós Éva, a NYUSZET soros elnöke.

Ekkora összegről van szó

Néhány napja ITT írtunk róla, hogy a júliusi 3,9 százalékos emelés miatt a nyugdíjasok éves szinten 156 milliárd forinttal több pénzt költhetnek el. A jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíjat az emelés 167.300 forintra növeli, vagyis havi szinten 6300 forint, éves szinten 75.600 forint plusz juttatást jelent. Ebből az átlagnyugdíjban részesülő júliusban 6 x 6300 = 37.800 forintot egyösszegben kap kézhez, miközben a júliusi nyugdíja már az emelt összegben érkezik. A rendeletet ITT találod.

Segítség érkezik az üzletlánctól

EBBEN a cikkünkben pedig arról számoltunk be, hogy a Tesco április 19-től kezdődően 5 százalékos kedvezményt biztosít a nyugdíjasoknak, meghatározott napokon, néhány feltétellel, ami szintén csökkentheti a terheiket.

A nyugdíjas vásárlók minden kedden, nyugdíjas igazolványuk felmutatásával, Tesco Clubcard használata esetén 5 százalék kedvezményt kapnak vásárlásuk végösszegéből. Az egy vásárlás alkalmával igénybe vehető maximális kedvezmény 9999 forint, olvasható az áruházlánc weboldalán.

Szeretnénk támogatni a nyugdíjasokat a háztartási kiadásokra fordítható pénz beosztásában. Az új, keddi kedvezmény igénybevételével csökkenthetők az élelmiszerre fordítható kiadások, így a Tescóban ezeken a napokon többet ér vásárlóink nyugdíja

– mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország vezérigazgatója.

A négy feltétel tehát a következő:

  1. A vásárlónál legyen nyugdíjas igazolvány
  2. Váltsa ki a Tesco Clubcard-ot
  3. Kedden menjen vásárolni
  4. Figyeljen arra, hogy az egy vásárlás alkalmával igénybe vehető maximális kedvezmény 9999 forint (az 5 százalékos kedvezményt figyelembe véve ehhez csaknem 200 ezer forintot kellene egy alkalommal költenie)


Ne hagyd ki!