Nagyon változóak a magyar és az európai öregotthonok díjai
Fotó: Shutterstock

Mennyibe kerül az idősotthoni ellátás? 30-szoros különbségek Európában

Nagyon eltérő díjakkal találkozhatunk az ország idősotthonaiban és gondozóházaiban. Van, ahol nem elég a havi törlesztést fizetni, a bekerülésért is jelentős összeget kell letenni az asztalra. Az európai árakhoz mérten azonban még mindig kedvezőnek tűnnek a hazai tarifák.Nem egyszerű bekerülni az idősotthonokba

Mintegy 2 millió 515 ezer nyugdíjast tartott számon a Központi Statisztikai Hivatal tavaly. A legfrissebb, 2019-re vonatkozó adatok szerint közülük 55 500-an éltek idősotthonokban és gondozóházakban. A statisztikákból látszik, hogy ha valamelyest nőtt is a férőhelyek és az otthonokban gondozottak száma az elmúlt két évben (hasonlóan a korábbi évekhez), az ott élők aránya akkor sem valószínű, hogy eléri a hazai nyugdíjasok összlétszámának a 2,5 százalékát.

A bekerülést feltételekhez kötik. Vizsgálják egyebek között a jelentkező életkorát, az életkörülményeit, a szociális helyzetét, valamint az egészségügyi állapotát (erről orvosi szakvélemény szükséges). Minél inkább indokolt az ellátása, annál nagyobb esélye van bekerülni valamelyik otthonba.

Az ellátás persze nem ingyenes. Az önkormányzati fenntartású intézményekben azonban a fizetendő térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének az 50 százalékát a rehabilitációs célú lakóotthoni elhelyezés esetén, illetve a 80 százalékát az egyéb tartós elhelyezést nyújtó otthonokban – írja HelloVidék.hu

Ilyen díjakkal számolhatunk

A portál közölte néhány vidéki idősotthon díjait is:

 • Tündérkert Szeretetotthon (Nyíregyháza): az intézményi ellátásért fizetendő térítési díj összege 4100 Ft/fő/nap.
 • Martin-ház Idősek otthona (Miskolc): a havi térítési díj mindenki számára egységesen: 125 ezer Ft. Továbbá, a bekerüléshez hozzátartozik a fenntartó egyházközség számára beköltözéskor fizetett egyszeri adomány is, ami az igénybe vett apartmantól függően 450-950 ezer forint lehet.
 • Lila Akác Idősek Háza és Ápoló Otthon (Bodajk): a belépési díj és a havi térítési díj összege is több mindentől függ. Az emelt szintű ellátás egyszeri hozzájárulási díja az appartman méretéből indul ki, nagyjából 135 000 Ft/m2. Az emelt szintű ellátás havi térítési díja pedig 111 ezer Ft körül alakulhat. Átmeneti elhelyezés esetén egyszeri hozzájárulási díjat nem kell fizetni a portál szerint, a havi térítési díja azonban nagyjából 5700 Ft/nap.
 • Soproni Szociális Intézmény – SOSZI (Sopron): Az intézményhez két otthon tartozik. A Balfi úti otthonnak 3300 Ft/fő/nap lehet a díja, amíg a József Attila utcainak 4600 Ft/fő/nap. Egyszeri hozzájárulást is fizetni kell, amely összegét több minden befolyásolja, de nagyjából 1,3 - 2,6 millió forint lehet.
Néhány prémium szolgáltatást nyújtó otthon díjai a portál szerint:
 • Életöröm Nyugdíjasház (Veszprém): A belépési díja nagyjából 8-12 millió forint. A havi térítési díja több mint 140 ezer forint lehet.
 • Telki Hold Otthon (Telki): Napi szinten 16 ezer forint környékén jöhet ki a teljes ellátási díj. Ha ezt az összeget egy 30 napos hónapra vetítjük, akkor nagyjából 480 ezer forint körül alakulhat a havidíj.

Európai kitekintő

Borsosnak tűnhetnek a hazai árak, azonban az Európai Unió más tagországaiban ennél lényegesen nagyobb összegekkel találkozhatunk. A statista.com 11 uniós országot, valamint Svájcot magában foglaló adatai szerint a magyarnál lényegesen nagyobb díjakkal működtek a „nursing home” - ok (ápolóotthonok/öregotthonok) 2020-ban.

Ezek szerint az egyik véglet Luxembourg volt, ahol naponta átlagosan 305 eurót (mai árfolyamon számolva kicsit kevesebb mint 110 ezer forint) kértek el a bentlakóktól két évvel ezelőtt. Ebből következik, hogy a havidíj 3-3,5 millió forintnak megfelelő euró lehetett mai árfolyamon.

Az árlista másik végén Csehország áll, ahol naponta 45 euró (nagyjából 16 ezer forint jelenleg) volt az átlagos díjazás 2020-ban. Ez egy 30 napos hónappal számolva 1350 euró, ami megközelítőleg 385 ezer forintnak felel meg napjainkban.

De íme, a teljes 2020-as lista:

 1. Luxembourg: 305 euró/nap
 2. Svájc: 240 euró/nap
 3. Hollandia: 200 euró/nap
 4. Írország: 135 euró/nap
 5. Ausztria: 120 euró/nap
 6. Belgium: 110 euró/nap
 7. Franciaország: 110 euró/nap
 8. Németország: 100 euró/nap
 9. Olaszország: 90 euró/nap
 10. Spanyolország: 55 euró/nap
 11. Szlovénia: 48 euró/nap
 12. Csehország: 45 euró/nap

Ne hagyd ki!