Lehet számolgatni, mennyi lesz a nyugdíj

Az egy adott évben nyugdíjba vonulók havi nyugdíjának megállapítása összetett művelet, a számítás legfontosabb paraméterei közé tartoznak az úgynevezett valorizációs szorzók, amelyek az átlagos nettó keresetek alakulásához igazodnak. Ezeket frissítették most. Kicsit bonyolult, de mutatjuk a lényeget.


Péntektől lép hatályba a legújabb szorzótábla, amely szerint például az 1950-ben szerzett fizetésekre 411,364-es (!) szorzó vonatkozik, az 1980-as kereseteknél pedig 71,294 a szorzó értéke, míg a 2000-esnél 4,83. Majd például a 2010-es nettó bérek esetében ez az érték 2,026. A számok önmagukban nem sokat mondanak, de nézzük, miért olyan fontosak.

A lényeg a szorzók mögött

A valorizációs szorzókra azért van szükség, mert ezekkel lehet hozzáigazítani a nyugdíjazás előtti években, évtizedekben szerzett fizetéseket a nyugdíjba vonuláskor kapott keresetekhez. Az érintettek munkával töltött évei alatt nemcsak a béreket meghatározó tényezők változnak, de összegszerűen sem lehet direkt beszámítani a nyugdíjba a régi járandóságot. Például egy 1980-ban szerzett pár ezer forintos havi fizetés ma már nyilvánvalóan kevés lenne- írja a napi.hu.

A szabályok

Minden év elején, így a 2021. január és március közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén is, csak nyugdíjelőleget állapítanak meg, hiszen a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámokat a harmadik hónapban teszik közzé - ez történt meg szerda este. A nyugdíj összegét az 1988. január 1-től a nyugdíj megállapítás napjáig elért keresetekből kell meghatározni. Ez az időszak a 2021-es kezdőidőponttal megállapított nyugellátásoknál már harminchárom évi jövedelem figyelembevételét jelenti, azaz az aktív kereső időszak több mint felében elért munkabérek, egyéb jövedelmek már beszámítanak a nyugdíjba.

Aki elég felkészültnek érzi magát, hogy elvégezze a számításokat, ITT letöltheti a szorzókat bemutató kormányrendeletet. A lényeg az 1999. oldalon kezdődik, de nyugalom, a megnyitás után csak alig néhányat kell görgetni a táblázathoz, mert a Magyar Közlöny folyamatos lapszámozással készül.


Ne hagyd ki!