Dollárköteg és bilincs
Fotó: Unsplash

A pénzed akarják! Így ismerheted fel a befektetési csalókat!

Ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor az általában nem is igaz - tartja a mondás. Ha megfogadjuk, akkor valamelyest védve vagyunk a befektetési csalásoktól is, amelyeket bizony egyre nehezebb megkülönböztetni a valódi üzleti ajánlatoktól. De hogyan lehet lebuktatni a csalókat?

Igaz, vagy átverés?

Manapság nehéz megkülönböztetni az agyafúrt átveréseket a valódi befektetési lehetőségektől. Talán már te is láttál olyan hirdetést a közösségi oldalakon vagy a keresőmotorokban, amely azt ígéri, hogy befektetéseid után magas hozamot kapsz majd. Ilyenek lehetnek pl.:

„Duplázd meg a pénzedet egy nap alatt!“ és „A kriptóval azonnal meggazdagodhatsz!“.

Arra buzdíthatnak, hogy fektesd a pénzed aranyba, ingatlanba, kriptóba, vagy akár borba. Gyors és sorsfordító hozammal kecsegtetnek. Az ilyen hirdetéseknél gyakran más befektetők is tanúságot tesznek, arról, hogy milyen sokat kerestek az adott lehetőséggel. Nem egyszerű kiszúrni a csalók weboldalait, értesítéseit, e-mailjeit, és szöveges üzeneteit, hiszen úgy néznek ki és úgy vannak megszerkesztve, mint a törvényes befektetési vállalkozásoké. Íme néhány tipp, ami a segítségedre lehet az átverések felismerésében.

Óvatosságra intő jelek

A Revolut nemrégiben körlevélben hívta fel ügyfelei figyelmét a befektetési csalásokra. Összeszedték, melyek lehetnek az ügyfeleket óvatosságra intő jelek:

  • A közösségi oldalakon megjelenő hirdetések, amelyek gyanúsan magas hozamú és gyorsan jövedelmező befektetéseket ígérnek, kevés kockázattal vagy anélkül. Még akkor is körültekintőnek kell lenni, ha úgy tűnik, mintha egy híresség, influencer vagy kormányzati hivatal támogatná őket.
  • Ha váratlanul keresnek meg telefonon, e-mailben vagy a közösségi oldalakon keresztül egy befektetési lehetőséggel kapcsolatban.
  • Ha sürgetnek, hogy gyorsan dönts egy befektetésről, és nincs időd mérlegelni az opciókat.
  • Ha egy képernyőmegosztó vagy távoli hozzáférési eszköz letöltésére kérnek, hogy „támogatni“ tudjanak a befektetési folyamat során. Egy törvényes pénzintézet soha nem kérne tőled ilyet.

Így úszhatod meg az átverést

A Revolut néhány hasznos tanácsot is ad ügyfeleinek arra, miként lehet elkerülni azt, hogy befektetési csalás áldozatául essünk. Ezek:

  • Ellenőrizd, hogy létezik-e ilyen befektetési cég az Európai Központi Bank (European Central Bank) pénzügyi intézményeket és befektetési alapokat összegző listáján.
  • Keress rá a cég nevére az interneten, és hívj fel egy független forrásból származó telefonszámot. Keress rá, hogy vannak-e más ügyfelektől származó negatív értékelések vagy kommentek, amelyek átverésre utalnak.
  • Ne vedd fel a telefont hideghívások esetén. Ha egy befektetési lehetőséggel kapcsolatban felhívnak vagy üzenetet küldenek neked, a legbiztonságosabb, ha leteszed a telefont, és figyelmen kívül hagyod az automatikusan rögzített hangpostaüzeneteket.
  • Légy elővigyázatos! Érdemes beszélned egy megbízható családtagoddal vagy barátoddal, és megmutatnod neki a befektetési lehetőséget. Ő segíthet ellenőrizni, hogy valóban egy legális dologról van-e szó. Ha nem vagy meggyőződve arról, hogy a befektetés megfelel az egyéni körülményeidnek, kérj szakmai tanácsot egy felhatalmazott pénzügyi tanácsadótól még a döntéshozatal előtt.


Ne hagyd ki!