Banális okból kifolyólag a zeneipar szereplői évente több mint 500 millió fonttól, átszámítva nagyjából 206 milliárd forinttól esnek el. Az ABBA sztárja, Bjorn Ulvaeus egy olyan kampányt indított, amellyel kiküszöbölhető a probléma.


Kínos probléma

A Credits Due kampány célja, hogy minden dalszerzőt és zenészt pontosan be lehessen azonosítani, ha a stúdiók kiadnak egy új számot. Elég egyszerűnek hangzik, de az a helyzet, hogy évente nagyjából 500 millió angol fonttól esnek el az alkotók, mert például a streaming-platformok sok esetben nem tudják beazonosítani, hogy kinek kellene fizetniük a letöltésekből származó bevételeik után. A Credit Due célja, hogy minden egyes művész, aki részt vesz egy dal megalkotásában, „kattinthatóan" fel legyen tüntetve az összes platformon, ahol megosztják a dalt. Tehát az előadók, dalszerzők, hangmérnökök, mindenki. Ha az egyik feltüntetett névre rákattint valaki, akkor kilistázhatja a művész teljes munkásságát.

Minden ember, aki besétál a stúdióba, regisztrálva lesz. Tehát még egy szimfonikus zenekar esetében is, minden résztvevő kattintható lesz.

-mondta Bjorn Ulvaeus.

Mindenki érdeke

A Credits Due kampány a zeneipar egyik legunalmasabb, legrosszabbul működő, legösszetettebb és döntő fontosságú problémájával foglalkozik: a metaadatokkal. Egy CD-n, vinylen, vagy épp egy Spotify-hoz hasonló platformon kiadott dal rengeteg háttérinformációt tartalmaz. Például címeket, alternatív címet, közreműködő előadókat, dalszerzőket, producereket, kiadókat és még sok mást. Ezeket az információkat szinkronizálni kell az adatbázisokkal szerte a világon annak biztosítása érdekében, hogy a megfelelő emberek megkapják a jussukat, amikor egy dalt streamelnek, megvásárolnak vagy lejátszanak. Ez többnyire nem történik meg, ami annyira nem is meglepő, hiszen például a Spotify-ra naponta több mint 60 ezer dalt töltenek fel.

A kampányt a The Ivors Academy zeneszerzők szakmai egyesülete és a Music Rights Awareness zenei jogokkal kapcsolatos ismeretek terjesztésére szakosodott alapítvány támogatja. Utóbbit Ulvaeus alapította Max Martin és Niclas Molinder dalszerzőkkel 2016-ban. Közösen elindítanak egy alkalmazást is, amely segít a dalszerzőknek, a producereknek és a lemezkiadóknak összegyűjteni az összes szükséges adatot egy dal megjelenése előtt Mindjár itt is van egy idézet a svéd együttes egyik örökzöld slégerébőL.

Money, money, money
Must be funny
In the rich man's world
The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!