Orosz függőség után jön a kínai az energetikában?
Fotó: Shutterstock

Az orosz gáz után a kínai akkumulátorok okozhatnak gondot az EU-nak

Egy uniós vezetőknek készített dokumentum szerint az évtized végére az Európai Unió az orosz energiahordozó-függőséget könnyen a kínai akkumulátorok iránti addikcióra cserélheti. Emiatt lépéseket sürget az EU spanyol elnöksége.


Európa gazdasági biztonsága a tét: a kínai akkumulátorok függőjévé válhat az EU

Európa gazdasági biztonsága is téma lesz az uniós vezetők október 5-i granadai találkozóján - írja a Reuters. Egy általuk megszerzett dokumentum alapján az EU spanyol elnöksége aggódik Kína növekvő globális gazdasági súlya miatt, ami például az akkumulátorgyártásban is megmutatkozik. Azonban a megújuló energiaforrások időszakos jellege miatt az Uniónak módot kell találnia az energiatárolásra a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó célok elérése érdekében.

Ez ugrásszerűen megnöveli majd a lítium-ion akkumulátorok, üzemanyagcellák és elektrolízerek iránti keresletünket, amely az elkövetkező években várhatóan a tíz- és harmincszorosára nő

- idéz az EU spanyol elnöksége által az uniós vezetőknek készített dokumentumból az NRGReport.

Több mint 50 százalékos világpiaci részesedéssel rendelkezik az EU az elektrolízisgyártás közbenső és összeszerelési fázisában. Azonban az üzemanyagcellák és lítium-ion akkumulátorok tekintetében nagyban támaszkodik Kínára.

Határozott intézkedések végrehajtása nélkül az európai energetikai ökoszisztéma 2030-ra más jellegű, de hasonló súlyosságú függőségbe kerülhet Kínától, mint amilyenben az ukrajnai invázió előtt Oroszországtól volt

- figyelmeztetnek a spanyolok a dokumentumban.

A NASA technológiáján alapulnak az új szuperakkumulátorok

Egyébként a NASA a Nemzetközi Űrállomáson és a Hubble űrteleszkóp áramellátásához is alkalmazza a mintegy 40 évtizede kifejlesztett, rendkívül strapabíró, újrahasznosítható, szennyező anyagot nem termelő és nem tűzveszélyes nikkel-hidrogén akkumulátorokat. Ezt az egyébként rendkívül drága technológiát vette alapul az amerikai EnerVenue vállalat azért, hogy fenntarthatóan gyártott és tartós akkut készítsen. Viszont földi használatra és olcsóbban, mint az űrügynökség. Állítják, sikerült – írja az Interesting Engineering.

Az új technológia hosszú távon helyettesítheti a hagyományos akkumulátorokat, és az újfajta telepek jóval biztonságosabbak lesznek, mint a hagyományos lítium-ion pakkok

- idéztük Jorg Heinemannt, a cég vezetőjét.

A vállalat jelenleg egy 93 ezer négyzetméteres gyár létrehozásán dolgozik, ahol olyan akkukat készíthetnek, amelyek körülbelül 30 ezer töltési ciklust bírnak (ennyiszer lehet teljesen lemeríteni és feltölteni az eszközöket azok számottevő teljesítménycsökkenése nélkül), így nagyjából 30 évig maradnak használhatók.

Ne hagyd ki!