Tovább éleződik az akkumulátor-verseny a világban
Fotó: Shutterstock

Óriási kapacitású powerbankot dobtak a piacra

Mobiltelefonok vagy laptopok is gyorsan tölthetők a nemrég piacra dobott, hatalmas teljesítményű powerbankről. Emellett akár zseblámpaként is használható. Úgy tűnik, tovább éleződik a globális akkumulátor-verseny.


Különösen nagy mennyiségű energiát képes tárolni egy új powerbank

50 ezer mAh-es powebbankot dobtak a piacra. A Sandberg Powerbank USB-C PD 130W 50000-nek három USB-A és két USB-C portja van, így 5 eszközt képes tölteni egy időben. Az USB-C-k miatt akár PD-kompatibilis laptopok is ráköthetők. A hordozható aksi nevében szereplő 130-as szám pedig arra utal, egyszerre 100+30 Wattal tölthet, ami kimondottan gyorsnak számít.

Az 50 ezer mAh elég lehet 10-20 alkalommal a nulláról teljesen feltölteni egy mobiltelefont (nagyon változó akkumulátor-kapacitású készülékek vannak), vagy kétszer–háromszor egy táblagépet, illetve notebookot.

A powerbank töltöttségi szintjéről egy LED-kijelző tájékoztat. Az eszköz súlya nagyjából egy kiló, ami nem tűnik kevésnek, de a HVG megjegyzi, a kapacitásához képest nem sok. Ára 248 euró, azaz mintegy 100 ezer forint. A powerbankre lámpát is szereltek, tehát fényforrásként is használható.

Egyre gyorsabb töltés

Az új powerbank által biztosított 130 wattos töltésre, vagyis annál gyorsabb energiafelvételre kevés mobiltelefon vagy notebook képes. Azonban egyre gyorsabban tölthető eszközök jelennek meg. A napokban a Realme okoseszközgyártó jelentette be, két változatban dobják a piacra a Realme GT Neo 5-öt. A ledes hátlapjuk is egyedivé teszi a telefonokat, de ami igazán érdekes bennük, az a rendkívül gyorsan töltődő akkumulátoruk. Viszonyításképpen az Apple vagy a Samsung csúcsmodelljei jellemzően 25–27 wattal tölthetők. Viszont ennek a kisebb kínai gyártónak az említett készülékei 150, illetve 240 wattal.

A 150 wattos Realme GT Neo 5 a lassabb töltésért cserébe nagyobb, 5000 mAh kapacitású akkumulátort ígér. A 240 wattos modellhez 4600 mAh-es telep jár. Az utóbbi 80 másodperc alatt akár 20 százalékra is feltölthető. 50 százalékhoz 5 percre van szükségel, a teljes töltéshez pedig 10 percre. A gyártó szerint 30 másodpercnyi töltéssel 2 órás beszélgetési idő nyerhető.

Ugyan a magyarországi bevezetésükről egyelőre nincsenek hírek, azonban a 240 wattos modell 470 dollárról (durván 170 ezer forint), a 150 wattos változat pedig 368 dollárról (megközelítőleg 130 ezer forint) indulhat.

Magyarországon is kapható az új szuperakkumulátor

Továbbá a San Franciscó-i központú EcoFlow cég úgy reklámozza az új akkumulátorát, hogy akár egy hétig el tud látni elektromos energiávan egy lakást a nagyobb fogyasztású háztartási gépek használata mellett is. A hordozható, Delta Pro nevet viselő termék több különböző aljzattal rendelkezik (például USB-A-s bemenettel és konnektorral), és egy 7200 wattos fogyasztót is kiszolgálhat. Két egység együttesen pedig 25 kilowattóra energia tárolására képes. A dupla akkumulátor egy ház hálózatára is ráköthető, mint egy generátor (persze ehhez szükség van az áramszolgáltató engedélyére – szerk.).

A töltése hagyományos fali aljzatról, vagy elektromos autók gyorstöltőiről is megoldható kevesebb mint 1 óra 50 perc alatt. De beszerezhetők hozzá speciális napelemes töltőpanelek, amelyekkel ideális esetben 3 órán belül feltölthető. A Delta Pro 3499 dollárról indul az Egyesült Államokban, de a terméket Magyaroroszágon is kínálják. Az a szett, ami egy lakás heti áramellátását fedezni tudja, 6199 dollárba kerül. Az egységek kapacitás-csökkenésének a várható üteméről vagy az élettartamáról nem szólnak a hírek.

(Borítóképünk illusztráció.)

Ne hagyd ki!