A cégnek már van egy keresője, igaz, nem számítógépekre és mobiltermékekre
Fotó: Shutterstock

Új techóriás léphet az internetes keresők piacára

Újabb tech cég törhet be az internetes keresők piacára, mégpedig az Amazon. A vállalat egy felmérést küldött a felhasználóinak a témában, mely egyértelműen arra utal, webböngésző kiadását tervezik. Egyébként már van némi tapasztalatuk a böngészők területén.


Beszállhat az Amazon a webböngészők piacára

Új webböngészővel szállhat be az Amazon a webböngészők piacára, ahol olyan riválisokkal találhatja szemben magát, mint például a Chrome, a Firefox, az Edge, vagy az Opera. Erre utal, hogy nemrégiben a cég egy felmérést küldött a felhasználóinak, amely segítségével rá próbálnak jönni, mit értékelnek az ügyfelei a jelenlegi webböngészőkben, és miben várnának el többet ezektől.

A kutatásban megjegyzik, a „felmérésben való részvétellel olyan innovációhoz járul hozzá, amely világszerte emberek milliói számára javíthatják a böngészési élményt”. Valamint felteszik a kérdést: „Képzelje el, hogy elérhető egy új asztali/laptop böngésző. Meggyőzhető lenne, hogy töltse le és próbálja ki?”.

A HVG rámutat, a kérdőív egyértelmű utalás arra, hogy az Amazon saját böngészőt szeretne készíteni. Ezért meg akarja tudni, mivel tudná rávenni az embereket, hogy az ő technológiájukat használják a korábbiakkal szemben.

A fejlesztésükre okot adhat, hogy egy saját keresővel nagyobb lehet a rálátásuk a felhasználók adataira, így sokkal hatékonyabban tudják pumpálni a hirdetéseiket. Ráadásul a Google 2024-ig blokkolja a harmadik féltől származó cookie-kat a Chrome-ban. Ez gátolja a felhasználók hirdetéseinek a nyomon követését is.

Az eTeknix hozzáteszi, az Amazonnak már van egy böngészője: a Kindle Fire táblagépre tervezett Amazon Silk. Azonban feltételezik, az új kereső az asztali számítógépeken és más mobiltermékeken is elérhető lenne.

Letiltotta a Microsoft az Explorert

Amennyiben belép a webböngészők piacára az Amazon, egy nagy riválissal kevesebbel nézhet szembe, mint tehette volna az előző években. Microsoft Internet Explorer 1995-ben indult, de néhányszor átnevezték az évek alatt. Tavaly óta nem kapott biztonsági frissítéseket, azonban használható volt a Windows 10-es gépeken. Sőt, a Lansweeper egyik 2022-es jelentése szerint az említett operációs rendszerrel futó eszközök 47 százalékán kellett volna frissíteni a Microsoft Edge-re az előző nyáron, ami több millió, elsősorban irodai PC-t jelent.

A Microsoft az előző hónapban tiltotta le végleg egy frissítéssel az Internet Explorer 11 asztali változatának funkcionalitását a Windows 10 Home, Pro, Enterprise, Edu és IoT rendszereken. Innentől hiába nyitják meg a felhasználók az alkalmazás ikonját, nem fog működni.

Igaz, van néhány nagyon kivételes eset, amikor továbbra is futhat a program. A Windows 10 China Government Edition és a Microsoft Long-Term Service Channel for Windows 10 a jövőben is támogatják a böngészőt. Emellett a Windows Serverből és a Windows 10 LTSC-ből egy darabig nem purgálják ki.

Egyébként az Explorert is az Edge váltja. A szoftver olyan vizuális jelei, mint például a parancsikon, csak egy újabb frissítéssel, június 13-án radírozódnak ki a rendszerből, tehát néhány hónapig „kísérthet” az alkalmazás.

The Conversation

Ne hagyd ki!