Egy ember a telefonját tartja a kezében, amelyen az Amazon Go applikációja van megnyitva az Amazon Go fizikai boltja előtt
Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.


Pénz (nem) számít

Az Amazon a napokban nagyszabású toborzásba kezdett az Egyesült Királyságban, az akcióban tetemes belépési bónuszokat oszt szét az újonnan belépő emberek között. Egy londoni melós jelenleg 2000 fontot, míg egy exeteri raktármunkás 3000 fontot, átszámítva közel 1,3 millió forintot tehet zsebre, ha aláírja a szerződését az Amazonnal. Ezek kiugró összegeknek számítanak, de általánosságban elmondható, hogy minden dolgozó átlagosan 1500 fontos „üdvözlésre" számíthat. A londoni raktármunkások 11,1 fontos órabérre jogosultak, a túlóradíj pedig elérheti a 22,2 fontot is. Összehasonlításképpen: egy átlagos raktári dolgozó 10,16 fontot keres az Egyesült Királyságban.

Nagy a baj

Az Amazon lépése érthető, ugyanis a Brexit óta munkaerőhiánnyal küzdenek a szigetországiak. A friss becslések szerint például csaknem100 ezer kamionsofőr hiányzik a szállítmányozási ágazatból. A kiskereskedők problémáját tovább rontja, hogy a munkavállalói vízum alapfeltétele a minimum 26 ezer fontos éves kereset, ekkora fizetést azonban a raktári dolgozók jellemzően nem kapnak, így inkább más területeken helyezkednek el. Viszont az Amazon a piaci helyzetének köszönhetően még mindig előnyösebb helyzetben van, ugyanis a kisebb szereplők nem engedhetik meg maguknak, hogy több ezer fontos bónuszokkal csalogassák a külföldi munkavállalókat. Ráadásul a nagyvállalat nemrég heti ösztönzőket is bevezetett. 50 fontos bónuszra jogosultak azok a dolgozók, akik minden nap időben megjelennek, nem késnek, és hiánytalanul végig is viszik az aktuális hét összes kiadott műszakját.

Mi lehet a gond?

Fontos megjegyezni, hogy a figyelemre méltó támogatási csomagok és viszonylag jó fizetések nem garantálják, hogy munkakeresők tömegei fognak hömpölyögni az Amazon előtt. Az Amazont, ahogyan sok más helyen, úgy az Egyesült Királyságban is rengetegen kritizálják, főleg az embertelen munkakörülményekre panaszkodnak. Márciusban a Unite szakszervezet még egy külön forródrótot is létrehozott, amelyen az Amazon dolgozók bejelenthetik, ha valamilyen sérelem érte őket a munkahelyükön. Továbbá felszólította az Amazont, hogy engedélyezze a munkavállalóinak szakszervezetek létrehozását, illetve, hogy több pénzt osszon vissza nekik a cég gigantikus bevételeiből. A Union úgy jellemezte az Amazonnál uralkodó munkakörülményeket, mint Charles Dickens találkozása a 21. századdal. A szakszervezet narratívájában valószínűleg Ebenezer Scrooge szerepét az Amazon játssza.

Felröppentek hírek (a dolgozóktól), melyek szerint az alkalmazottaknak sokszor futva kell az illemhelyre menniük, hogy ne csússzanak ki a szünetükből, de az sem ritka, hogy üdítős palackokba vizelnek a hosszú sorok miatt. És ez csak néhány az Amazont ért kritikák közül.

Ne hagyd ki!