Mutatjuk a készülékek listáját
Fotó: Shutterstock

Ezek a Samsung mobilok kapnak új operációs rendszert

Közöljük a friss listát azokról a Samsung készülékekről, amelyek az elérhető információk szerint meg fogják kapni az Android operációs rendszer legújabb, 14-es verzióját, valamint az azzal érkező One UI 6.0 kezelőfelületet.


Nem minden Samsung telefon kapja meg az új operációs rendszert

Újabb készülékek kerültek fel a SamMobile listájára. Ez a felsorolás tartalmazza azokat a Samsung mobiltelefonokat, amelyekre néhány hónapon belül megérkezik az a szoftverfrissítés, amelyik telepíti a Google legújabb Android operációs rendszerét, a 14-est, valamint a Samsung One UI kezelőfelületének a legújabb, 6.0 verzióját. Így néz ki a friss lista:

Samsung Galaxy A73; A72; A54; A53; A52 (A52 5G, A52s); A34; A33; A24; A23; A14; A13; A04s; F54; F23; F14; M54; M53 5G; M33 5G; M23; S23 Ultra; S23+; S23; S22 Ultra; S22+; S22; S21 FE; S21 Ultra;S21+; S21; Tab S8 Ultra; Tab S8+; Tab S8; Z Fold4; Z Flip4; Z Fold3; Z Flip3; Xcover 6 Pro.

A HVG megjegyzi a bétaprogram augusztusban érkezhet, a késznek jelölt frissítés pedig az ősszel várható.

Adatvédelmi változások az androidos telefonokon

Egyébként több látványos változást hozhat az Android 14 operációs rendszer megjelenése és telepítése a mobilkészülékeken. A telefonok biztonsági frissítéseket is kaphatnak, ami - bizonyos körülmények között - megakadályozhatja régebbi verziójú alkalmazások telepítését.

A kódváltoztatásokra hivatkozva a 9to5Google is korábban arról írt, hogy az új rendszer blokkolhat néhány sideloadingot. Ez azt jelenti, hogy meggátolhatja egyes Play Store-ban nem elérhető applikációk telepítését és használatát.

A tiltás leginkább azokra az appokra vonatkozhat, amelyek nem felelnek meg az Android 14 minimum elvárásainak. Legelőször a különösen régi alkalmazásokat blokkolhatja, majd a megfelelési küszöb az Android 6.0 rendszerkövetelményeinek lehet a minimális szintje.

A Play Store-ban az alkalmazásoknak kompatibilisnek kell lenniük legalább az Android 12-es követelményeivel, tehát külsős appokkal lehet gond. Azonban ez a funkció opcionális lehet. A célja a biztonság és az adatvédelem növelése, vagyis a rosszindulatú szoftverek kiszűrése. A döntés azért furcsa, mert sokan csak azért használnak androidos készülékeket, mert azok – az iOS-szal szemben – engedélyezik a hasonló sideloadingek telepítését.

Megújul az Android logója

Továbbá a napokban kezdődött az a folyamat, mely célja az Android márkaidentitásának megváltoztatása. Hasonlóan nagy átalakításra eddig nem volt példa a cég nagyjából másfél évtizedes történetében. Ennek részeként a mobilos operációs rendszeréről ismert vállalat piktogramjának minden elemét átalakítják.

A cég anyavállalata, a Google, például az "Android" nevet mostantól csupa nagybetűvel fogja írni a logóban, de lecserélik a hagyományos betűtípust is. Emellett a név eredetére utaló zöld robotfejet is modernizálják. Az eddigi kétdimenziós alak háromdimenziós hatást kap, így megváltoznak a színtónusai is.

A megváltozott logót ezen a linken nézheted meg.


Ne hagyd ki!