Bemutatta legújabb készülékeit az Apple
Fotó:Shutterstock

Kijöttek az Apple új készülékei, mutatjuk, mit tudnak

Bemutatta új készülékeit az Apple a szeptember 14-i online eseményen. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.


Almás tabletek: a kicsi az erősebb

Bár mindenki az iPhone tudására volt kíváncsi, a belépő szintű iPad és az izmosabb Mini 9 is elég érdekes, mivel kaptak egy intelligens chipet. Ettől a táblagép jóval gyorsabb (a Mini még inkább), mint legnépszerűbb androidos konkurensei, és alkalmas magas szintű gépi tanulásra. A 10,2 colos tablet retina kijelző sem akármi: környezeti világítástól (napfény, izzólámpa, led stb.) függően állít a színhőmérsékleten, ami sokat dob a fotókon. Felbontása 2160×620 pixel.

Legalább 64 gigabájtos (GB) háttértár kerül a vékony és könnyű eszközbe (ami elődjének a duplája) de rendelhető 256 GB-tal is. Csak wifis kapcsolattal az iPad 380 eurótól kapható, míg mobilnethez (5G) is alkalmas változata jóval drágább: 520 eurótól indul. A 8,3 colos új iPad Mini okosságát a legújabb Bionic A15 chip adja (ez van az iPhone 13-ban is) hátsó kamerájával 4K felbontású videót lehet készíteni, és kapott USB-C csatlakozót is (induló ára 550 euró).

Vadonatúj iPhone

Az iPhone-ok új generációjából már a 13 mini és a sima 13-as kivitel is megkapta az újabb, még gyorsabb, de áramtakarékos neuronális (intelligens) chipet (A15 Bionic). Továbbá nagyobb felbontású és fényérzékenységű dupla hátsó kamerát, fényesebb retina kijelzőt, elöl pedig kerámia védőréteget, por- és vízálló házat. Alapból mindkét fenti készülék tárhelye 128 GB, persze az 5G hálózati képesség se hiányzik.

Az 5,4 colos mini induló ára 800 euró (USA: 730 $), a 6,1 colos kijelzőjű 13-asé 900 euró (830 $). Hátsó kamerájuk optikai képstabilizátort kapott, és az autofókusz ún. cinematic módban nagyon gyorsan tud élességet állítani, illetve egy mozgásban lévő élőlényt vagy tárgyat folyton fókuszban tartani. Fotózásnál rugalmas, de életszerű színbeállításokra van mód (pl. a bőrszín nem módosul).

Felső kategóriás a 13 Pro és a Pro Max szaporább képfrissítésű (120 hertzes) kijelzővel, és a Max kijelzője 6,7 colos. Ezek fényereje is nagyobb, mint az előző generációé. Fejlettebb a tripla kamera is, közeli fotók, videók akár 2 cm-ről készíthetők, és először van éjszakai mód a Pro családban. A tárhely itt 128 GB-tól indul, de először lesz 1 terabájtos verzió is. Az új Pro induló ára 1150, a Pro Maxé 1250 euró.


Ne hagyd ki!