Sport- helyett jöhet a digitális nemzet
Fotó: Shutterstock

Nagyon rákattantak a gyerekek ezekre az alkalmazásokra

A 4-18 éves gyerekek átlagosan 107 percet töltenek naponta a TikTokon világszinten. Mellette nagyon népszerű például a YouTube, de újabb appok is feltörekvőben vannak. A kutatások szerint a magyar fiatalok is csüngenek a neten.


Ezek a legnépszerűbb appok a gyerekek körében

Továbbra is a TikTok a legnépszerűbb applikáció a 4-18 éves gyerekek körében. A TechCrunch összefoglalója szerint világszinten majdnem kétszer annyi időt tölt az említett korosztály a kínai eredetű appban, mint a második legnépszerűbb YouTube-on. Emellett dinamikusan növekszik a ByteDance alkalmazásban töltött percek napi száma is.

De itt a gyerekek körében legnézettebb appok listája:

  • TikTok: 107 perc/nap,
  • Snapchat: 72 perc/nap,
  • YouTube: 67 perc/nap,
  • Netlix: 48 perc/nap,
  • Instagram: 45 perc/nap,
  • Disney+: 40 perc/nap,
  • Facebook: 20 perc/nap,
  • Pinterest: 16 perc/nap,
  • Twitter: 10 perc/nap.

Ha összeadjuk a különböző alkalmazásokon töltött napi átlagidőt, igen nagy értéket kapunk. Azonban egyes applikációk egyszerre is futtathatók, és akár több készüléket is használhatnak a gyerekek azonos időben. Valamint a napi átlagértékeket jellemzően éves adatokból kalkulálják ki.

A HVG megjegyzi, hogy összességében a 18 éven aluli gyerekeknél 18 százalékkal nőtt a videós tartalmak megtekintése 2022-ben az előző évhez képest, és átlagosan napi 45 percet töltöttek videózással a hosszú formátumú videókat kínáló platformokon, például a YouTube-on, a Netflix-en, a Disney+-on, vagy az Amazon Prime-on.

A neten csüngenek a magyar gyerekek is

Magyarországon a 10–15 évesek egy átlagos hétköznapon nagyjából két, hétvégenként körülbelül három órát töltenek a világhálón. A legtöbben a felső tagozatba lépve kapják meg az első okostelefonjukatderült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesület kutatásából.

A felmérés rámutat, hogy a magyar gyerekek leginkább alsó tagozatban kezdenek játszani a világhálón. Ekkor ismerkednek meg a közösségi médiával is, ahol a hatóság szerint is a TikTok viszi a prímet a Facebook előtt. A felső tagozatosoknál egyértelműen ezen oldalak (és az Instagram) pörgetése teszi ki az internetezés javát. Az utóbbiak közül háromból ketten vannak fent a Facebookon, a TikTokot pedig minden második-harmadik gyerek használja.

Egyébként a szülők és a pedagógusok hasonlóan látják a digitális világ előnyeit és hátrányait, valamint egyetértenek abban, hogy a tévézés és az internetezés kontrollált körülmények között a gyerekek előnyére is válhat. Viszont a felső tagozatos gyerekek szülei érzékenyebbek a témára. Ennek oka, hogy a gyermekeik nagyjából hatoda találkozott nem kívánt tartalmakkal vagy volt zaklatás áldozata a világhálón. 10 százalékuk pedig kárvallottja adatlopásnak is.

Ne hagyd ki!