Visszaestek az Apple készülékeinek az eladásai, viszont más üzletáguk hasít
Fotó: Shutterstock

Micsoda? Nem az iPhone volt a legkelendőbb Apple termék?

Nem szerepeltek jól az Apple készülékei, így az iPhone-jai sem a cég előző üzleti negyedévében. Azonban a technológiai óriás szolgáltatásaira nagyon rákaptak az emberek: abban az üzletágban rekordbevételeket produkált a vállalat.


Rákaptak a fogyasztók az Apple szolgáltatásaira

Július 1-jével ért véget az Apple harmadik üzleti negyedéve. Csökkentek a technológiai óriás bevételei ebben az időszakban, ami leginkább az eszközei visszaeső keresletével magyarázható. Viszont rekorderedményeket hoztak a vállalat szolgáltatásai.

Az Apple egyéni ágazati rekordot jelentő 21,2 milliárd dolláros árbevételt ért el az előző üzleti negyedévében az olyan szolgáltatásaival, mint például az iCloud, az Apple Music, az Apple TV, vagy az App Store. Ez 8 százalékos növekedést jelent éves alapon. A cupertinóiaknak a különböző platformjain jelenleg több mint egymilliárd előfizetőjük van.

Azonban nem mutattak szép számokat a cég hardvereladásai a harmadik üzleti negyedévükben. Itt minden szegmensnek (például iPhone, Mac, iPad) 2-20 százalékkal csökkentek a bevételei. A legkisebb visszaesést az iPhone-oknál mérték (2 százalékost). Így összességében 39,67 milliárd dollár bevételhez jutatott a vállalat a hardvereladásokból a vizsgált időszakban.

Az említett negyedévben összesen 81,8 milliárd dollár árbevételt termelt a cég, tehát 1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi eredményüktől. Viszont a hwsw megjegyzi, ennek ellenére 2 százalékkal, 19,9 milliárd dollárra tudták növelni a nyereségüket éves alapon.

Hamarosan érkezik az iPhone legújabb szériája

Arról is írtunk, hogy a 15-ös lesz az iPhone új száriája, ami nagyjából egy hónap múlva debütálhat. A rendszerint jó értesült Bloomberg-publicista, Mark Gurman írt róla, milyen változások várhatók az Apple új telefonjaitól.

Úgy tudja, a 14-es szériához képest lényegesebb eltérésekre a drágább, Pro és Pro Max modelleknél számíthatunk. Ezeknél az új kijelzőragasztási technológia miatt 2,2-ről 1,5 milliméterre csökkenhet a káva mérete. Az acél keretet szintén ellenálló, azonban könnyeb (és drágább) titánium váz válthatja. Új rendszerchipet is kaphatnak, ami állítólag 3 nanométeres gyártástechnológiával készül, és jóval nagyobb számítási kapacitást nyújt, mint az elődei. Mindezen fejlesztések miatt az új Pro modellek a korábbiaktól 100-200 dollárral (nagyjából 35-70 ezer forinttal) drágábbak lehetnek a nemzetközi piacon.

A Pro verziók mellett a „sima” 15-ös is némi tuninggal érkezik küllemben és teljesítményben. Állítólag megkapják a tavalyi Pro szériák processzorát, valamint az azoknál debütált notchotot felváltó Dynamic Islandot.

Mindemellett mindegyik modellt érinteni fogja, hogy a korábban alkalmazott Lightning csatlakozókat USB Type-C szabványúra cserélik.

Ne hagyd ki!