A szolgáltatás egyre népszerűbb, és nem minősül hitelnyújtásnak
Fotó: Shutterstock

Kamatmentes részletfizetési szolgáltatást indított az Apple

Az Apple belépett a „Buy now, pay later" (BNPL), azaz a „Vásárolj most, fizess később” szolgáltatási piacra. Kamat és egyéb díjak nélküli részletfizetési lehetőséget kínál egyes ügyfeleinek az Apple Pay Later-ön keresztül.


Kamatmentes részletfizetés az Apple-nél

Az Apple Pay Later lehetőséget kínál, hogy a felhasználói az Apple Payen keresztül intézett vásárlásaik után négy egyenlő részletben, hat hét alatt egyenlítsék ki a számlájukat. A szolgáltatást igénybe vevőknek kamatok és egyéb díjakat sem kell fizetniük (arról nem szól a hír, mi történik, ha valaki nem fizet ezalatt az idő alatt – szerk.).

A hwsw megjegyzi, a lehetőség egyelőre csak az Egyesült Államokban nyitott néhány véletlenszerűen kiválasztott felhasználónak. Azonban a következő hónapokban minden iOS 16.4, vagy iPadOS 16.4-et futtató eszköz tulajdonosánál megjelenik az opció az USA-ban.

Jelenleg a kiválasztottak 50 és 1000 dollár (legfeljebb nagyjából 350 ezer forint) közötti Apple Pay Later kölcsönt igényelhetnek az iOS-es Wallet alkalmazásban. Az összeget az Apple Pay-t elfogadó kereskedőknél online és alkalmazáson belüli vásárlásoknál használhatják fel a támogatott eszközön.

Az Apple Pay Later egy BNPL szolgáltatás, melynek a piaca folyamatosan növekszik, tehát nem az Apple az első, aki előrukkolt vele. A felmérések alapján az amerikaiak 51 százaléka próbált így fizetni valamilyen szolgáltatónál 2021 márciusa óta. A szolgáltatás nem minősül hitelnyújtásnak, ezért az igénylése igen egyszerű.

Jelentősen drágulhatnak iPhone mobiltelefonok

Az Apple egyes termékeinek a megvásárlásakor is sokan kérhetnek részletfizetést a jövőben, hiszen meglehetősen borsosak az áraik. Igaz, az iPhone-ok árszintje évek óta stagnál, azonban Jeff Pu, a Haitong International Securities technológiai elemzője szerint idén ősszel jelentősen nőhet a megjelenő új, fejlettebb készülékeknél. Az eddigi ismeretek szerint a drágulás az alap és a Plus modelleket nem fogja érinteni, mivel azoknál nem várható jelentős hardverfrissítés.

A korábban többször, hitelesen előrejelző elemző 200 dolláros emelésre számít. Ez alapján az iPhone 15 Pro ára 1199 dollárról, a Pro Max 1299 dollárról fog indulni. Azonban a jobban felszerelt verziók elérhetik az 1700-1800 dollárt.

A szakember szerint a drágulás leginkább az inflációval és az erősebb hardverekkel magyarázható. A csúcskészülékek titán keretet, hangerő- és némítógombokat, fejlettebb A17 chipet és több RAM-ot fognak kapni. Továbbá - iparági pletykák szerint - egy periszkópos optika is kerülhet a hátlapi kamerarendszerbe.

Az iPhone-ok tavaly Törökország és Brazília után Magyarországon voltak a legdrágábbak. Egyelőre nem látni, hogy az említett drágulás hogyan fogja befolyásolni a magyar árakat, de egy 200 dolláros emelés a hazai áfával együtt, az árfolyamkockázatot is figyelembe véve, akár 100 ezer forintos kiskereskedelmi árnövekedést is jelenthet.

The Conversation

Ne hagyd ki!