Alkalmazottak tízezreitől válnak meg technológiai cégek világszerte
Fotó: Shutterstock

Újabb cégóriás jelentett be létszámleépítést

Több nemzetközi óriáscég után létszámleépítést jelentett be az Apple is. Elsősorban a kiskereskedelmi csapataiban szűnhetnek meg pozíciók. Azonban a vállalat nem gazdasági nehézségekkel indokolta az elbocsátásokat.


Létszámleépítés az Apple-nél

Az elmúlt hónapokban sorra jelentették be a technológiai óráscégek, hogy alkalmazottak tömegeitől kénytelenek megválni. A döntésüket leginkább a bizonytalan nemzetközi gazdasági környezettel indokolták. Eddig úgy tűnt, az Apple nem áll be a sorba. Azonban a Bloomberg és a Business Insider belsős forrásai szerint a cupertinóiak szintén lefaragnak a mintegy 164 ezer fős állományukból, bár a létszámleépítés mérete egyelőre bizonytalan.

A cégvezetés főleg a kiskereskedelmi Apple Store üzleteinek az építésével és karbantartásával foglalkozó munkatársaival közölte, vagy megpályáznak más pozíciót a vállalatnál, vagy négyhavi végkielégítéssel elhagyhatják azt. Azonban a portálok információi szerint hamarosan vezetői pozíciók is megszűnhetnek.

A hwsw megjegyzi, a cég a belső kommunikációjában úgy hivatkozott a létszámleépítésre, mint egyszerűsítési folyamatra. Viszont az elmúlt hónapokban a vállalat szerződést bontott több contractorral, késleltette a bónuszok kifizetését, csökkentette az utazások költségvetését, visszafogott egyes projekteket, de egyéb kiadáscsökkentő lépései is voltak.

Bezuhant a globális technológiai szektor

A közelmúltban a Google mintegy 12 ezer alkalmazottjától, a Microsoft 10 ezer dolgozójától vált meg. Március közepén pedig a Meta jelentette be, hogy felmond nagyjából 10 ezer munkavállalójának. Az ő döntésük meglehetősen váratlan volt, hiszen a megelőző hónapokban körülbelül ugyanennyi embert már elengedett a cég. Ekkor derült ki az is, leállítják a toborzást, ami miatt 5 ezer munkahely marad náluk üresen.

A felsorolt technológiai vállalatok mellett a Jeff Bezos nevével fémjelzett internetes kiskereskedelmi óriás, az Amazon sem marad ki a sorból. Ők 18 ezer alkalmazottjuknak mondanak búcsút. A legtöbb leépítés az üzleteknél és a People, Experience, and Technology (PXT) divízióban várható.

A szakértők szerint tavaly több mint 153 ezer dolgozójának mondott fel mintegy ezer technológiai cég, a legtöbbjüknek novemberben. Azonban úgy tűnik, az elbocsátási hullám még nem ért véget.

Startupok tűntek fel

A leépítések egyúttal új startupok megjelenését is jelentették. A korai kockázatitőke-finanszírozás pedig rekordszintre jutott.

2022-ben az Egyesült Államokban a korai fázist finanszírozó alapok 37,4 milliárd dollárt toltak a magvető befektetésekbe, ami több, mint a 2021-es rekordszint. A közelmúltban elbocsátottak startupjainak a támogatásába kezdett például a Day One Ventures kockázati alap, vagy a Facebookot, az Etsy-t és a Skype-ot is támogató Index Ventures.

Egyébként a befektetők a videójátékok és a mesterséges intelligencia fejlesztését célzó friss vállalkozásokra fókuszálnak, különösen a cloud gaming területén.

The Conversation

Ne hagyd ki!