Érkeznek a pletykák az iPhone hamarosan debütáló, 15-ös szériájáról
Fotó: Shutterstock

Jön az iPhone 15! Mutatjuk mit tud majd az új modell!

Az iPhone legújabb szériáját, a 15-öst körülbelül másfél hónap múlva dobhatja a piacra az Apple. A rendre jól értesült publicista, Mark Gurman elárulta, mire számíthatunk az érkező modellektől.


Hamarosan érkezik az iPhone legújabb szériája

A 15-ös lesz az iPhone új száriája, ami nagyjából másfél hónap múlva debütálhat. A rendszerint jó értesült Bloomberg-publicista, Mark Gurman írt róla, milyen változások várhatók az Apple új telefonjaitól.

Úgy tudja, a 14-es szériához képest lényegesebb eltérésekre a drágább, Pro és Pro Max modelleknél számíthatunk. Ezeknél az új kijelzőragasztási technológia miatt 2,2-ről 1,5 milliméterre csökkenhet a káva mérete. Az acél keretet szintén ellenálló, azonban könnyeb (és drágább) titánium váz válthatja. Új rendszerchipet is kaphatnak, ami állítólag 3 nanométeres gyártástechnológiával készül, és jóval nagyobb számítási kapacitást nyújt, mint az elődei. Mindezen fejlesztések miatt az új Pro modellek a korábbiaktól 100-200 dollárral (nagyjából 35-70 ezer forinttal) drágábbak lehetnek a nemzetközi piacon.

A Pro verziók mellett a „sima” 15-ös is némi tuninggal érkezik küllemben és teljesítményben. Állítólag megkapják a tavalyi Pro szériák processzorát, valamint az azoknál debütált notchotot felváltó Dynamic Islandot.

Mindemellett a hwsw megjegyzi, mindegyik modellt érinteni fogja, hogy a korábban alkalmazott Lightning csatlakozókat USB Type-C szabványúra cserélik.

Jobbnak tartja a Bard az Apple iOS-ét, mint a saját rendszerüket, az Androidot

Egyébként a rivális mesterséges intelligencia (MI) szerint is igen jól teljesít az Apple mobilkészülékes operációs rendszere. A Google saját fejlesztésű MI-je a Bard. Ettől a programtól kérdezték meg felhasználók a napokban, melyik mobilos programot tartja jobbnak: a Google fejlesztését, vagyis az Androidot, esetleg az Apple iOS-ét.

A Bard pro-kontra érveket sorakoztatott fel mindkét operációs rendszer mellett. Az Android oldalán például olyan kedvező tulajdonságokat sorolt, mint a testreszabhatósága, valamint a szabadabb adatkezelése. Az iOS-szel kapcsolatban pedig egyebek mellett a sebességét és a stabilitását említette. Azonban amikor választania kellett a kettő közül, az utóbbira tette le a voksát a cége saját fejlesztése helyett.

Az Apple Insider a Bard választását azzal magyarázta, hogy az MI mögött álló nagy nyelvi modell olyan forrásokból állította össze a válaszát, amelyek az Apple rendszerét preferálták.

Ügyfélcsábításban erősebb az Apple, mint a Google

A közelmúltban tette közzé jelentését a Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) kutatócég is. A felmérésükből kiderül, az első iPhone mobilkészüléküket vásárlók 14 százaléka Android operációs rendszert használó készülékről váltott iOS-esre az Egyesült Államokban az elmúlt 12 hónapban. Ezzel szemben az újdonsült androidos felhasználók csupán 4 százalékának volt az előző mobilja almás.

A százalékos érékek félrevezetők lehetnek az operációs rendszerek piaci részesedésének ismerete nélkül. Viszont a Statista adatai alapján 2020 májusa óta az amerikai piacon vezetőnek számító, Apple-fejlesztésű iOS 53,1 százalékos részesedést tudhat magáénak, a Google érdekeltségébe tartozó Android pedig 46,46 százalékot.

Azonban az iOS és az Android felhasználóiról egyaránt elmondható, hogy kiemelkedő a márkahűségük. Több mint 90 százalékuk ragaszkodik a korábban használt operációs rendszeréhez egy új telefon megvásárlásakor. Igaz, a felmérés szerint az iOS-esek arányaiban 3 százalékkal többen, mint az androidosok.

Ne hagyd ki!