Összességében többet költünk élelmiszerre, mint korábban
Fotó: Shutterstock

Elárulja a bankkártyánk, mennyit költünk élelmiszerre

Jól látszik a hazai bankkártyás költéseken, mennyi pénze megy el élelmiszerre a lakosságnak manapság. A tranzakciós adatok rámutatnak, a kiugró infláció rányomja a bélyegét a vásárlási szokásainkra.


Ennyit költhetnek élelmiszerre a magyarok manapság

2023. januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg a tavalyi év első hónapjának árszintjét. Egy hónap alatt 2,3 százalékos volt a drágulás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Éves alapon a háztartási energia (52,4 százalék) és az élelmiszerek (44 százalék) árszabása növekedett a leginkább.

A K&H összefoglalójára hivatkozva a VG arról ír, az élelmiszerárak növekedése visszatükröződik a bankkártyás költéseken. A pénzintézet lakossági ügyfelei 32,3 milliárd forintért vásároltak élelmiszert és italt a különböző élelmiszerboltokban, vendéglátóipari helyeken, gyorséttermekben és büfékben tavaly decemberben, ami 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 22,2 milliárd forintot. Ha az egész évet nézzük, 2022-ben a K&H bankkártyásai 302,4 milliárd forintot költöttek élelmiszerre, amíg 2021-ben 223,1 milliárdot.

Viszont az egy tranzakcióra jutó költség csökkent 12 hónap alatt, vagyis alkalmanként kevesebbet költöttünk, viszont összességében jóval többször és többet. Múlt év decemberében egy-egy élelmiszer-tranzakcióra átlagosan 5300 forint jutott, azonban egy évvel korábban 5530 forint, ami 4 százalékos csökkenést takar. 2022 egészében pedig az egy kártyás élelmiszer-vásárlásra jutó átlagos összeg 4964 forintra rúgott, ami 13 százalékkal marad el a 2021-es értéktől.

Lassulhat idén az élelmiszerek dinamikus drágulása

Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint, ha kitart az euróval szembeni jelenlegi forinterősödés, az kedvező hatással lehet az importélelmiszerek árára a jövőben. Legkorábban tavasszal kezdhetnek stabilizálódni az élelmiszerárak, de ha kivezetik az árstopokat, hirtelen megemelkedhet néhány élelmiszer árszintje. Viszont kedvező, hogy jelenleg csökkennek a gabonaárak a világpiacon.

Ez a hatás pedig kiegészülve az erősebb forinttal idővel hazánkba is begyűrűzhet. A hazai gabona- és a lisztárakban is megjelenhet a következő hónapokban

- mondta a szakértő.

Hozzátette, a magyarországi infláció januárban kissé tovább emelkedhetett, de elérhette a csúcsát. Remélhetőleg februárban vagy márciusban elkezdődik a csökkenése. Bár ezt nemzetközi, hazai és technikai tényezők is befolyásolhatják. Itthon a visszafogottabb belső kereslet, így a fogyasztás várható csökkenése számíthat. Ez azzal magyarázható, hogy a magas infláció rontja a keresetek vásárlóértékét, így a lakosság kevesebbet tud költeni.

Mindezek fényében inkább az árnövekedés megállására lehet számítani idén, mintsem arra, hogy a kereskedők csökkentsék az áraikat.


Ne hagyd ki!