Tavasszal jöhet a fordulat az élelmiszerárakban?
Fotó: Shutterstock

Már annak is örülhetünk, ha nem drágulnak az élelmiszerek

Nemzetközi, hazai és technikai tényezőkkel is magyarázható az, hogy idén lassulhat az élelmiszerek drágulásának üteme. Az élelmiszerárak stabilizálódhatnak a tavasszal, viszont arra nem lehet számítani, hogy összességükben olcsóbbak lesznek ezek a termékek.


Megállhat idén az élelmiszerek dinamikus drágulása

Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője arról beszélt az InfoRádióban, ha kitart az euróval szembeni jelenlegi forinterősödés, az kedvező hatással lehet az importélelmiszerek árára a jövőben. Legkorábban tavasszal kezdhetnek stabilizálódni az élelmiszerárak, de ha kivezetik az árstopokat, hirtelen megemelkedhet néhány élelmiszer árszintje. Viszont kedvező, hogy jelenleg csökkennek a gabonaárak a világpiacon.

Ez a hatás pedig kiegészülve az erősebb forinttal idővel hazánkba is begyűrűzhet. A hazai gabona- és a lisztárakban is megjelenhet a következő hónapokban

- idézi a szakértőt az Infostart.

Hozzátette, a magyarországi infláció januárban kissé tovább emelkedhetett, de elérhette a csúcsát. Remélhetőleg februárban vagy márciusban elkezdődik a csökkenése. Bár ezt nemzetközi, hazai és technikai tényezők is befolyásolhatják. Itthon a visszafogottabb belső kereslet, így a fogyasztás várható csökkenése számíthat. Ez azzal magyarázható, hogy a magas infláció rontja a keresetek vásárlóértékét, így a lakosság kevesebbet tud költeni.

Mindezek fényében inkább az árnövekedés megállására lehet számítani idén, mintsem arra, hogy a kereskedők csökkentsék az áraikat.

Régen látott irányba indulhat el néhány élelmiszer ára

Tehát zuhan a búza piaci ára, ami kihatással lehet a liszt árszabására is.

5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is

- nyilatkozta Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a napokban.

A magyar termés tonnánkénti árát eddig nagyjából harmadával nyomta le az olcsó ukrán gabona. Ez nem jó a hazai termelőknek, de előnyös a fogyasztóknak. Hozzájárulhat ahhoz, hogy a vártnál korábban megálljon hazánkban az élelmiszerek drágulása.

A fogyasztói árakban akár nominál értékű csökkenés is lehet. Elsősorban a tejtermékek estében, hiszen ott a lakosság láthatóan azt az árat, ami akár az egyszerű trappista esetében kialakult a kereskedelemben, nem hajlandó elfogadni

- tette hozzá Raskó György, agrárközgazdász.

Ne hagyd ki!